| 

ΥΓΕΙΑ & FITNESS

 ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Άσπρη ζάχαρη: τοξική όσο και το τσιγάρο!

Οι αρνητικές επιπτώσεις της, στην υγεία μας.

Πέμπτη 30 Ιούν 2011

Από: Συντακτική ομάδα Β1
Η ζάχαρη αλλά και άλλα πολλά πρόσθετα σάκχαρα που καταναλώνουμε καθημερινά από τις επεξεργασμένες τροφές που κατακλύζουν τη διατροφή μας, σύμφωνα με αρκετές έρευνες, μπορεί να είναι τόσο τοξική όσο το τσιγάρο και το αλκοόλ!

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν πως η κατανάλωση άσπρης ζάχαρης αλλά και άλλων γλυκαντικών ουσιών όπως το σιρόπι καλαμποκιού, μπορεί να προκαλέσουν από παχυσαρκία μέχρι διαβήτη τύπου 2, μεταβολικό σύνδρομο, καρδιοπάθειες και διάφορες μορφές καρκίνου.

Ο δρ Λούστινγκ, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, ο οποίος ειδικεύεται στις ορμονικές διαταραχές και την παιδική παχυσαρκία δηλώνει πως η ζάχαρη είναι "δηλητήριο" για τον ανθρώπινο οργανισμό και ειδικά για τα παιδιά που καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης αλλά και τροφών με σιρόπι καλαμποκιού, το οποίο βρίσκεται σε εκατοντάδες προϊόντα και όπου σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστήμιου της Λωζάννης στην Ελβετία , το σιρόπι καλαμποκιού είναι πολύ πιο βλαβερό από άλλες πηγές ζάχαρης.

Η άσπρη κατεργασμένη ζάχαρη και άλλα πρόσθετα σάκχαρα βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις επεξεργασμένες τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά. Την συναντάμε στα αναψυκτικά,
τσίχλες, καραμέλες, σοκολάτες, γλυκά, παγωτά, επιδόρπια γιαουρτιού, μαρμελάδες, δημητριακά πρωινού, χυμούς, διάφορα ροφήματα όπως σοκολάτας, έτοιμους καφέδες, έτοιμο τσάι, ενεργειακά ποτά, μπισκότα, διάφορα αρτοσκευάσματα και κέικ, ακόμη και στο ψωμί, σε διάφορα ντρέσινκ για σαλάτες, στα κέτσαπ, ακόμη και στις παιδικές τροφές για βρέφη! Και δεν φτάνει μόνο αυτό την βάζουμε καθημερινά στον καφέ μας και σε άλλα ροφήματα.

Εάν η ζάχαρη είναι μέσα στα πρώτα συστατικά στην ετικέτα του προϊόντος, τότε το προϊόν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αυτή. Σε αρκετά προϊόντα η ζάχαρη μπορεί να εμφανίζεται και με άλλα ονόματα, όπως γλυκόζη, ντεξτρόζη, σουκρόζη και άλλα, γι` αυτό χρειάζεται προσοχή στις τροφές που καταναλώνουμε ειδικά αυτές που ταΐζουμε τα παιδιά μας.

 Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM