| 

ΥΓΕΙΑ & FITNESS

 ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φράουλα. Η κόκκινη απόλαυση!

Οι θρεπτικές και ευεργετικές ιδιότητες της.

Δευτέρα 18 Απρ 2011

Από: Συντακτική ομάδα Β1
Οι φράουλες εκτός από νόστιμες είναι και ευεργετικές για τον οργανισμό. Ο καρπός, τα φύλλα, ακόμη και οι ρίζες της χρησιμοποιούνται από διάφορους λαούς, εδώ και χιλιάδες χρόνια ως φάρμακο σε διάφορες παθήσεις.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες βοηθούν στη χολή, στο συκώτι, στις αρθρώσεις, στην αναιμία, στην υπέρταση και αλλού. Πρόσφατες έρευνες μάλιστα που έγιναν στο Ohio των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξαν πως η συστηματική κατανάλωση τους βοηθούν σε συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του οισοφάγου.

Οι φράουλες έχουν αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοτονωτικές ιδιότητες, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά της σε φαινόλες και είναι πλούσιες σε δραστικές ουσίες όπως η τανίνη, ως επίσης σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως η βιταμίνη A και C, ασβέστιο, φώσφορο, θείο, ιώδιο, σίδηρο και μαγνήσιο.


Αναλυτικά όλες οι ευεργετικές ιδιότητες της φράουλας στον οργανισμό:

- Ανακουφίζουν από ενοχλήσεις και ερεθισμούς της χοληδόχου κύστης.

- Ανακουφίζουν από τους πόνους των αρθρώσεων.

- Βοηθούν σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.

- Βελτιώνουν την όραση.

- Περιορίζουν τον κίνδυνο δημιουργίας οστεοπόρωσης.

- Έχουν διουρητική δράση και αποτοξινώνουν το αίμα.

- Βοηθούν σε περιπτώσεις αναιμίας, υπέρτασης και καρδιαγγειακών παθήσεων.


Σημ. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν στην κατανάλωση φράουλας όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με έλκος, σπαστική κολίτιδα και φλεγμονές των εντέρων, νεφρικές νόσους, χοληδόχου κύστεως και θυρεοειδούς. Ακόμη μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικά εξανθήματα.


Tip: Προτιμήστε βιολογικές φράουλες ή από καλλιεργητές που δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα γιατί οι φράουλες θεωρούνται ένα από τα πιο επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα φρούτα. Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM