| 

ΥΓΕΙΑ & FITNESS

 ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φυτικές ίνες. Απαραίτητες για μια υγιεινή διατροφή!

Τι είναι, που τις βρίσκουμε και ποιος ο ρόλος τους;

Δευτέρα 21 Μάρ 2011

Από: Συντακτική ομάδα Β1
Πρόσφατες έρευνες που έγιναν σε 400.000 ενήλικες στην Αμερική απέδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση φυτικών ινών αποτρέπει διάφορες παθήσεις όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνο και φλεγμονές του παχέος εντέρου, καρκίνο του οισοφάγου, ακόμη και πνευμονία, εξασφαλίζοντας έτσι μακροζωία.


Τι είναι οι φυτικές ίνες;

Οι φυτικές ίνες είναι βρώσιμοι πολυσύνθετοι υδατάνθρακες π.χ. όπως ο φλοιός που βρίσκεται στα όσπρια και τα δημητριακά και η φλούδα στα φρούτα. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στις διαλυτές και στις αδιάλυτες. Οι διαλυτές είναι αυτές που παίρνουμε από τα φρούτα και τα λαχανικά ενώ αυτές που παίρνουμε από τον φλοιό των οσπρίων και των δημητριακών δεν διαλύονται στο στομάχι και από το λεπτό έντερο και έτσι περνούν ανέπαφες στο παχύ έντερο.

Πηγές πλούσιες σε φυτικές ίνες.
Οι φυτικές ίνες υπάρχουν στα φρούτα, στα λαχανικά, στα όσπρια και σε όλα τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Σε κάποια σε λιγότερες ποσότητες και σε άλλα μεγαλύτερες:

Φρούτα: Μήλα, αχλάδια, φράουλες,  δαμάσκηνα, βερίκοκα, ροδάκινα, πορτοκάλια, ακτινίδια, σύκα
.

Λαχανικά: Κρεμμύδι, αγκινάρες, φασολάκια, ντομάτες, λάχανα, μαρούλι, μπιζέλι, μπρόκολο, καρότα.

Όσπρια: Φακές, ρεβίθια, φασόλια, φάβα.

Δημητριακά: Ψωμί ολικής αλέσεως και πολύσπορο, ψωμιά με πίτουρο, στη βρόμη και το μαύρο ρύζι.


Γιατί είναι απαραίτητες; Ποιος ο ρόλος τους.
Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για διάφορες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.
1. Πρώτα από όλα είναι σημαντικές στην καλή λειτουργία του πάχος εντέρου και αποτρέπουν την εμφάνιση δυσκοιλιότητας.
2. Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων σοβαρών παθήσεων του εντέρου όπως εκκολπωμάτωση και καρκίνο του παχέος εντέρου, ως επίσης μειώνουν την πιθανότητα δημιουργίας αιμορροΐδων
3. Κλινικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι βοηθούν στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και μειώνουν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης στο αίμα.
4. Λόγω του ότι καθυστερούν την πέψη των τροφών και την απορρόφηση των υδατανθράκων, περιορίζεται έτσι η αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και μπορεί να βοηθήσει κάποιους που πάσχουν από διαβήτη.
5. Χρήσιμες και στη περίπτωση δίαιτας γιατί αυξάνουν τον όγκο της τροφής που καταναλώνεται και έτσι προκαλούν κορεσμό με αποτέλεσμα να λαμβάνεις λιγότερες ποσότητες φαγητού.

Καιρός λοιπόν όσοι καταναλώνετε λίγες ή και καθόλου φυτικές ίνες να τις εντάξετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM