| 

ΥΓΕΙΑ & FITNESS

 ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κρασί. Το πιο ωφέλιμο αλκοολούχο ποτό!

Η ιστορία του κρασιού και οι ευεργετικές του ιδιότητες!

Σάββατο 07 Σεπ 2013

Από: Ταύρος
Οίνος ευφραίνει καρδίαν... και όχι μόνο!


ΙΣΤΟΡΙΑ

Το κρασί, με ιστορία περισσότερων από 9.000 χρόνων, θεωρείται το πιο ωφέλιμο αλκοολούχο ποτό στον κόσμο.  Η πολύ πλούσια ιστορία του, χάνεται στα βάθη των αιώνων όπου και το συναντάμε σε διάφορους πολιτισμούς. Στην Κίνα έπαιζε σημαντικό ρόλο στις διάφορες ιερές τελετές, στην αρχαία Ελλάδα στις Διονυσιακές γιορτές, αλλά και στις γαμήλιες τελετές στην Ρώμη. Ο ρόλος αυτός συνεχίστηκε και στις Εβραϊκές παραδόσεις αλλά και μετέπειτα, με την εμφάνιση του Χριστιανισμού στην Θεία Κοινωνία, όπου το κρασί συμβολίζει το αίμα του Χριστού.

Πρώτοι γνωστοί αμπελοκαλλιεργητές στην αρχαιότητα θεωρούνται οι Κινέζοι όπου βρέθηκε και πρόσφατα στην επαρχία Henan, το πρώτο υπόλειμμα κρασιού ηλικίας 9.000 χρόνων. Μετά ακολουθούν οι Πέρσες που έφτιαχναν κρασί πριν από 7.000 χρόνια, όπου η παράδοση αυτή σταμάτησε με την ισλαμική επανάσταση. Στο νότιο Ιράν η περιοχή Khollar ήταν πασίγνωστη για την παραγωγή κρασιού και έπαιξε σημαντικό ρόλο στον πολιτισμό της αρχαίας Περσίας. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι το κρασί Shiraz προήλθε από αυτή την περιοχή και μετά τον 16ο αιώνα μ.χ. μεταδόθηκε στην Γαλλία και στην συνέχεια Καλιφόρνια και Αυστραλία.
Επίσης γνωστοί αμπελοκαλλιεργητές υπήρξαν οι Ασσύριοι, οι Αιγύπτιοι, οι Έλληνες και οι Κύπριοι. Οι αρχαίοι Έλληνες έπιναν το κρασί αναμεμειγμένο με νερό ενώ είχαν και το ανόθευτο κρασί το οποίο ονομαζόταν "άκρατος". Η  σημερινή λέξη "κρασί" προέρχεται από την λέξη "κρατήρας", δηλαδή το δοχείο όπου γινόταν η ανάμειξη του οίνου με το νερό. Στην Κύπρο η παραγωγή κρασιού και ειδικά της Κουμανδαρίας, χρονολογείται από το 800 π.χ.


ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Το κρασί θεωρείται το πιο ωφέλιμο αλκοολούχο ποτό, λόγω της ευεργετικής του δράσης  και των αντιοξειδωτικών συστατικών που περιέχει. Περισσότερες ευεργετικές επιδράσεις έχει το κόκκινο κρασί όπου ξεχωρίζει το αντιοξειδωτικό ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών. Έρευνες κατέδειξαν πως η κατανάλωση κρασιού αυξάνει την καλή χοληστερόλη HDL στο αίμα και μειώνει τα καρδιακά επεισόδια από 20%-60% αφού αποτρέπει τον σχηματισμό θρόμβων που φράσσουν τα αγγεία.
Επίσης μειώνει την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη και του πνεύμονα, διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς και εμποδίζει τη δημιουργία χολόλιθων.


ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Ένας άντρας οφείλει να εκτιμά την αξία και να καταλαβαίνει την φιλοσοφία που βρίσκεται πίσω από ένα καλό κρασί. Σημαντικό ρόλο στην απόλαυση ενός καλού κρασιού πρέπει να δίνεται στην αίσθηση της όσφρησης. Μία κυκλική κίνηση στο ποτήρι με το κρασί, γίνεται για να απελευθερωθούν καλύτερα τα αρώματα του όταν αυτό έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο. Η γεύση του κρασιού, γίνεται καλύτερη όταν το αφήσουμε για λίγη ώρα στο ποτήρι μας και μετά το καταναλώσουμε.

Μετά το άνοιγμά του διατηρείτε με τον φελλό του για πέντε μέρες. Μετά αρχίζει η οξείδωση του και η αλλοίωση της γεύσης του.

Η ευεργετική επίδραση του κρασιού στον οργανισμό επιτυγχάνεται μόνο με μια ισορροπημένη κατανάλωση του και όχι με την υπερκατανάλωση. Η συνιστώμενη καθημερινή κατανάλωση κρασιού είναι 1-2 ποτήρια για τους άνδρες και 1 ποτήρι για τις γυναίκες.


ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΡΑΣΙΩΝ
Ποικιλίες που καλλιεργούνται διεθνώς:

Κόκκινα κρασιά
Barolo, Valpolicella, Chianti - Ιταλία
Beaujolais, Bordeaux, Burgundy - Γαλλία
Cabernet Sauvignon - Γαλλία, Καλιφόρνια, Αυστραλία, Μολδαβία, Ελλάδα
Carmenere - Χιλή
Merlot - Γαλλία, Καλιφόρνια, Ουάσινγκτον, Χιλή, Ελλάδα
Pinot Noir - Γαλλία, Καλιφόρνια, Όρεγκον
Rioja - Ισπανία
Zinfandel - Καλιφόρνια

Λευκά κρασιά
Chardonnay - Γαλλία, Καλιφόρνια, Αυστραλία, Ελλάδα
Chablis, Pouilly-Fuissé - Γαλλία
Frascati, Soave - Ιταλία
Gewurztraminer - Γαλλία (Αλσατία), Γερμανία, Σλοβακία
Liebfraumilch - Γερμανία
Pinot Gris/Pinot Grigio - Γαλλία, Ιταλία, Όρεγκον
Riesling - Γαλλία (Αλσατία), Γερμανία
Sauvignon Blanc - Γαλλία, Καλιφόρνια, Νέα Ζηλανδία, Ελλάδα


ΤΥΠΟΙ ΚΡΑΣΙΩΝ
Τα κρασιά διακρίνονται από τρεις τύπους. Το Λευκό, το Ροζέ και το Ερυθρό. Επίσης ανάλογα με την γλυκύτητα τους διακρίνονται σε ξηρά, ημίξηρα, ημίγλυκα και γλυκά. Ακόμη με βάση την περιεκτικότητα τους σε διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα διακρίνονται σε ήσυχα, ημιαφρώδη και αφρώδη.


ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ
- Ορεκτικά: τα κυπριακά ορεκτικά, που συνήθως περιέχουν πληθώρα λαχανικών και κρεατικών όπως λουκάνικα και καπνιστά αλλαντικά, συνοδεύονται με λευκά ξηρά ή ροζέ ή ελαφρά κόκκινα.
Τα ορεκτικά που βασίζονται στα θαλασσινά όπως τα στρείδια, καραβίδες, αστακός, χαβιάρι, καπνιστός σολομός, συνοδεύονται με αφρώδη κρασιά και σαμπάνιες.

- Σούπες οσπρίων όπως φασόλια, φακές, λουβάνα, χούμοι συνοδεύονται με ελαφρά κόκκινα.

- Μακαρόνια, πίτσες, ρύζι: Γενικά τα μακαρόνια και οι πίτσες δένουν θαυμάσια με τα κόκκινα κρασιά ανάλογα πάντοτε και με τη σάλτσα, χωρίς να αποκλείεται και ένα λευκό με ψηλή οξύτητα.

- Ψάρια: Εδώ κανόνας απαράβατος είναι το λευκό κρασί που με την ψηλή οξύτητά του μειώνει την έντονη γεύση των ψαριών. Το κόκκινο κρασί δεν συνίσταται γιατί κάνει την μυρωδιά του ψαριού πιο έντονη και αφήνει στο στόμα μια μεταλλική γεύση που αλλοιώνει τη γεύση του ψαριού.

- Ψάρια σχάρας ή βραστά, όπως φαγκρί, συναγρίδα, τσιπούρα, λαβράκι, σοργοί, ροφός συνοδεύονται με ξηρά λευκά φρουτώδη.

- Αστακοί, γαρίδες, καραβίδες, στρείδια, μύδια, κυδώνια, καλαμάρια, σουπιές, χταπόδια, μαρίδες, αθερίνες συνοδεύονται με λευκά ξηρά.

Λευκά κρέατα
- Χοιρινό συνοδεύεται με Ελαφρό, κόκκινο νεαρό κρασί.
- Μοσχάρι γάλακτος, αρνάκι και ρίφι γάλακτος συνοδεύονται με Παλαιωμένο λευκό, λιπαρό ή δυνατό ροζέ ή κόκκινο ελαφρό, αρωματικό.
- Κοτόπουλο και γαλοπούλα ψητή συνοδεύονται με Λευκό ημίξηρο ή κόκκινα κομψά και μαλακά κρασιά.

Κόκκινα κρέατα
- Στέικ βοδινό, φιλέτο Μινιόν κλπ συνοδεύονται με Εκλεκτό κόκκινο κρασί.
- Αρνί – ρίφι συνοδεύονται με Κόκκινα λεπτά και γεμάτα κρασιά.
- Κυπριακή σούβλα από αρνί – ρίφι: Πικάντικο, γεμάτο κόκκινο κρασί, όπως Μαραθεύτικο, Shiraz, Cabernet Sauvignon..

Κυνήγι ή μαύρα κρέατα
- Φτερωτό κυνήγι (ορτύκια, φασιανοί, φάσσες, τσίχλες) συνοδεύονται με Λεπτά κόκκινα κρασιά.
- Πέρδικες, πάπιες συνοδεύονται με πλούσια αρωματικά κόκκινα κρασιά.

- Το Χοιρομέρι και η λούντζα προϊόντα που παρασκευάζονται με φθηνό κόκκινο κρασί, συνδυάζονται με το ίδιο φθηνό κρασί.

- Τα γλυκά τυριά τύπου γκούντα και οι γλυκιές γραβιέρες ταιριάζουν καλύτερα με λευκά αρωματικά κρασιά ή ελαφρά κόκκινα.

- Τα μαλακά τυριά (μπρι, κάμαμπερ) συνδυάζονται τέλεια με ένα δυνατό κόκκινο κρασί. Τα τυριά τύπου ροκφόρ με ένα αρωματικό λευκό κρασί του τύπου Gewurztraminer ή με ένα μοσχάτο Σάμου, κάνουν ένα υπέροχο συνδυασμό.

- Το χαλούμι ταιριάζει εξίσου καλά τόσο με ένα δροσερό λευκό κρασί από την ποικιλία Ξυνιστέρι όσο και με ένα απαλό κόκκινο από την ποικιλία Μαύρο.

Φρούτα, γλυκά και επιδόρπια
- Ορισμένα φρούτα όπως τα μανταρίνια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, ακτινίδια, ανανάς, ορισμένα γλυκά με βάση τη σοκολάτα, καθώς και τα παγωτά δεν δένουν με το κρασί.

Τα φρούτα που ταιριάζουν είναι:
- Πεπόνι, μοσχάτα σταφύλια συνοδεύονται με Μοσχάτο γλυκό κρασί.
- Μήλα, αχλάδια, φράουλες, βατόμουρα συνοδεύονται με Λευκό γλυκό κρασί, όπως Sauternes.

- Τα γλυκά όπως Μηλόπιτα, Κέικ, Cheesecake, ξηρά ή παστά φρούτα συνοδεύονται με Κουμανδαρία.

 Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM