| 

ΥΓΕΙΑ & FITNESS

 ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βιταμίνη C: ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

αυξάνοντας τα αντισώματα που «πολεμούν» τις ασθένειες

Πέμπτη 15 Δεκ 2011

Από: Συντακτική ομάδα Β1
Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη με σημαντική αντιοξειδωτική δράση που κατέχει πρωτεύοντα διατροφικό ρόλο στην προστασία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Θεωρείται ότι μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της γρίπης και να συντομεύσει τη διάρκεια της ασθένειας.

Ο τρόπος όμως με τον οποίο η βιταμίνη αυτή βοηθά στην καταπολέμηση των ιώσεων δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πλήρως.

Η Lona Sandon, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, ύστερα από έρευνα που διεξήχθη για να εξηγήσει τη δράση της βιταμίνης C, επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθά στην άμυνα του οργανισμού επειδή η πρόσληψή της αυξάνει τα αντισώματα που "πολεμούν" τις ασθένειες.

Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη C βοηθά στη σύνθεση πρωτεϊνών που μεταξύ άλλων έχουν ανάγκη και τα αντισώματα. Όσο περισσότερη βιταμίνη C είναι διαθέσιμη στον οργανισμό μας τόσο πιο γρήγορα αναπτύσσονται τα αντισώματα. Έρευνες επίσης έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η βιταμίνη C μπορεί να λειτουργήσει και ως φυσικό αντιισταμινικό (η ισταμίνη του οργανισμού αυξάνει όταν κρυολογούμε και παρουσιάζουμε μπούκωμα στη μύτη). Επίσης, ερευνητές πιστεύουν ότι η βιταμίνη C αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης ιντερφερόνη στο αίμα (οι ιντερφερόνες είναι φυσικές ουσίες που παράγονται ως απάντηση στις ιώσεις) με συνέπεια να προστατεύει τα κύτταρα από την επίθεση που δέχονται από τους ιούς.

Μερικές καλές ιδέες για να αυξήσετε την καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης C είναι:

1.
Ένα ποτήρι χυμός πορτοκάλι στο πρωινό.
2. Η καθημερινή κατανάλωση 2-3 φρούτων.
3. Επιλογή φρούτων ως ενδιάμεσο γεύμα.
4. Η συμπλήρωση κάθε γεύματος με μια σαλάτα από φρέσκα λαχανικά.
5. Μεγάλη ποικιλία λαχανικών στη σαλάτα μας (ντομάτες, μπρόκολο, σπανάκι, πιπεριές πράσινες και κόκκινες).
6. Μία με δύο φορές την εβδομάδα πατάτα ψητή ή βραστή ως συμπλήρωμα στο γεύμα μας.

Tip
Πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως μας παρέχουν 200mg βιταμίνης C, ποσότητα που κρίνεται επαρκής.Πηγή: myworld.gr Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM