| 

ΥΓΕΙΑ & FITNESS

 ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 Κρασί. Το πιο ωφέλιμο αλκοολούχο ποτό!

Η ιστορία του κρασιού και οι ευεργετικές του ιδιότητες!

Οίνος ευφραίνει καρδίαν... και όχι μόνο!


ΙΣΤΟΡΙΑ

Το κρασί, με ιστορία περισσότερων από 9.000 χρόνων, θεωρείται το πιο ωφέλιμο αλκοολούχο ποτό στον κόσμο.  Η πολύ πλούσια ιστορία του, χάνεται στα βάθη των αιώνων όπου και το συναντάμε σε διάφορους πολιτισμούς. Στην Κίνα έπαιζε σημαντικό ρόλο στις διάφορες ιερές τελετές, στην αρχαία Ελλάδα στις Διονυσιακές γιορτές, αλλά και στις γαμήλιες τελετές στην Ρώμη. Ο ρόλος αυτός συνεχίστηκε και στις Εβραϊκές παραδόσεις αλλά και μετέπειτα, με την εμφάνιση του Χριστιανισμού στην Θεία Κοινωνία, όπου το κρασί συμβολίζει το αίμα του Χριστού.

Πρώτοι γνωστοί αμπελοκαλλιεργητές στην αρχαιότητα θεωρούνται οι Κινέζοι όπου βρέθηκε και πρόσφατα στην επαρχία Henan, το πρώτο υπόλειμμα κρασιού ηλικίας 9.000 χρόνων. Μετά ακολουθούν οι Πέρσες που έφτιαχναν κρασί πριν από 7.000 χρόνια, όπου η παράδοση αυτή σταμάτησε με την ισλαμική επανάσταση. Στο νότιο Ιράν η περιοχή Khollar ήταν πασίγνωστη για την παραγωγή κρασιού και έπαιξε σημαντικό ρόλο στον πολιτισμό της αρχαίας Περσίας. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι το κρασί Shiraz προήλθε από αυτή την περιοχή και μετά τον 16ο αιώνα μ.χ. μεταδόθηκε στην Γαλλία και στην συνέχεια Καλιφόρνια και Αυστραλία.
Επίσης γνωστοί αμπελοκαλλιεργητές υπήρξαν οι Ασσύριοι, οι Αιγύπτιοι, οι Έλληνες και οι Κύπριοι. Οι αρχαίοι Έλληνες έπιναν το κρασί αναμεμειγμένο με νερό ενώ είχαν και το ανόθευτο κρασί το οποίο ονομαζόταν "άκρατος". Η  σημερινή λέξη "κρασί" προέρχεται από την λέξη "κρατήρας", δηλαδή το δοχείο όπου γινόταν η ανάμειξη του οίνου με το νερό. Στην Κύπρο η παραγωγή κρασιού και ειδικά της Κουμανδαρίας, χρονολογείται από το 800 π.χ.


ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Το κρασί θεωρείται το πιο ωφέλιμο αλκοολούχο ποτό, λόγω της ευεργετικής του δράσης  και των αντιοξειδωτικών συστατικών που περιέχει. Περισσότερες ευεργετικές επιδράσεις έχει το κόκκινο κρασί όπου ξεχωρίζει το αντιοξειδωτικό ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών. Έρευνες κατέδειξαν πως η κατανάλωση κρασιού αυξάνει την καλή χοληστερόλη HDL στο αίμα και μειώνει τα καρδιακά επεισόδια από 20%-60% αφού αποτρέπει τον σχηματισμό θρόμβων που φράσσουν τα αγγεία.
Επίσης μειώνει την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη και του πνεύμονα, διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς και εμποδίζει τη δημιουργία χολόλιθων.


ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Ένας άντρας οφείλει να εκτιμά την αξία και να καταλαβαίνει την φιλοσοφία που βρίσκεται πίσω από ένα καλό κρασί. Σημαντικό ρόλο στην απόλαυση ενός καλού κρασιού πρέπει να δίνεται στην αίσθηση της όσφρησης. Μία κυκλική κίνηση στο ποτήρι με το κρασί, γίνεται για να απελευθερωθούν καλύτερα τα αρώματα του όταν αυτό έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο. Η γεύση του κρασιού, γίνεται καλύτερη όταν το αφήσουμε για λίγη ώρα στο ποτήρι μας και μετά το καταναλώσουμε.

Μετά το άνοιγμά του διατηρείτε με τον φελλό του για πέντε μέρες. Μετά αρχίζει η οξείδωση του και η αλλοίωση της γεύσης του.

Η ευεργετική επίδραση του κρασιού στον οργανισμό επιτυγχάνεται μόνο με μια ισορροπημένη κατανάλωση του και όχι με την υπερκατανάλωση. Η συνιστώμενη καθημερινή κατανάλωση κρασιού είναι 1-2 ποτήρια για τους άνδρες και 1 ποτήρι για τις γυναίκες.


ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΡΑΣΙΩΝ
Ποικιλίες που καλλιεργούνται διεθνώς:

Κόκκινα κρασιά
Barolo, Valpolicella, Chianti - Ιταλία
Beaujolais, Bordeaux, Burgundy - Γαλλία
Cabernet Sauvignon - Γαλλία, Καλιφόρνια, Αυστραλία, Μολδαβία, Ελλάδα
Carmenere - Χιλή
Merlot - Γαλλία, Καλιφόρνια, Ουάσινγκτον, Χιλή, Ελλάδα
Pinot Noir - Γαλλία, Καλιφόρνια, Όρεγκον
Rioja - Ισπανία
Zinfandel - Καλιφόρνια

Λευκά κρασιά
Chardonnay - Γαλλία, Καλιφόρνια, Αυστραλία, Ελλάδα
Chablis, Pouilly-Fuissé - Γαλλία
Frascati, Soave - Ιταλία
Gewurztraminer - Γαλλία (Αλσατία), Γερμανία, Σλοβακία
Liebfraumilch - Γερμανία
Pinot Gris/Pinot Grigio - Γαλλία, Ιταλία, Όρεγκον
Riesling - Γαλλία (Αλσατία), Γερμανία
Sauvignon Blanc - Γαλλία, Καλιφόρνια, Νέα Ζηλανδία, Ελλάδα


ΤΥΠΟΙ ΚΡΑΣΙΩΝ
Τα κρασιά διακρίνονται από τρεις τύπους. Το Λευκό, το Ροζέ και το Ερυθρό. Επίσης ανάλογα με την γλυκύτητα τους διακρίνονται σε ξηρά, ημίξηρα, ημίγλυκα και γλυκά. Ακόμη με βάση την περιεκτικότητα τους σε διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα διακρίνονται σε ήσυχα, ημιαφρώδη και αφρώδη.


ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ
- Ορεκτικά: τα κυπριακά ορεκτικά, που συνήθως περιέχουν πληθώρα λαχανικών και κρεατικών όπως λουκάνικα και καπνιστά αλλαντικά, συνοδεύονται με λευκά ξηρά ή ροζέ ή ελαφρά κόκκινα.
Τα ορεκτικά που βασίζονται στα θαλασσινά όπως τα στρείδια, καραβίδες, αστακός, χαβιάρι, καπνιστός σολομός, συνοδεύονται με αφρώδη κρασιά και σαμπάνιες.

- Σούπες οσπρίων όπως φασόλια, φακές, λουβάνα, χούμοι συνοδεύονται με ελαφρά κόκκινα.

- Μακαρόνια, πίτσες, ρύζι: Γενικά τα μακαρόνια και οι πίτσες δένουν θαυμάσια με τα κόκκινα κρασιά ανάλογα πάντοτε και με τη σάλτσα, χωρίς να αποκλείεται και ένα λευκό με ψηλή οξύτητα.

- Ψάρια: Εδώ κανόνας απαράβατος είναι το λευκό κρασί που με την ψηλή οξύτητά του μειώνει την έντονη γεύση των ψαριών. Το κόκκινο κρασί δεν συνίσταται γιατί κάνει την μυρωδιά του ψαριού πιο έντονη και αφήνει στο στόμα μια μεταλλική γεύση που αλλοιώνει τη γεύση του ψαριού.

- Ψάρια σχάρας ή βραστά, όπως φαγκρί, συναγρίδα, τσιπούρα, λαβράκι, σοργοί, ροφός συνοδεύονται με ξηρά λευκά φρουτώδη.

- Αστακοί, γαρίδες, καραβίδες, στρείδια, μύδια, κυδώνια, καλαμάρια, σουπιές, χταπόδια, μαρίδες, αθερίνες συνοδεύονται με λευκά ξηρά.

Λευκά κρέατα
- Χοιρινό συνοδεύεται με Ελαφρό, κόκκινο νεαρό κρασί.
- Μοσχάρι γάλακτος, αρνάκι και ρίφι γάλακτος συνοδεύονται με Παλαιωμένο λευκό, λιπαρό ή δυνατό ροζέ ή κόκκινο ελαφρό, αρωματικό.
- Κοτόπουλο και γαλοπούλα ψητή συνοδεύονται με Λευκό ημίξηρο ή κόκκινα κομψά και μαλακά κρασιά.

Κόκκινα κρέατα
- Στέικ βοδινό, φιλέτο Μινιόν κλπ συνοδεύονται με Εκλεκτό κόκκινο κρασί.
- Αρνί – ρίφι συνοδεύονται με Κόκκινα λεπτά και γεμάτα κρασιά.
- Κυπριακή σούβλα από αρνί – ρίφι: Πικάντικο, γεμάτο κόκκινο κρασί, όπως Μαραθεύτικο, Shiraz, Cabernet Sauvignon..

Κυνήγι ή μαύρα κρέατα
- Φτερωτό κυνήγι (ορτύκια, φασιανοί, φάσσες, τσίχλες) συνοδεύονται με Λεπτά κόκκινα κρασιά.
- Πέρδικες, πάπιες συνοδεύονται με πλούσια αρωματικά κόκκινα κρασιά.

- Το Χοιρομέρι και η λούντζα προϊόντα που παρασκευάζονται με φθηνό κόκκινο κρασί, συνδυάζονται με το ίδιο φθηνό κρασί.

- Τα γλυκά τυριά τύπου γκούντα και οι γλυκιές γραβιέρες ταιριάζουν καλύτερα με λευκά αρωματικά κρασιά ή ελαφρά κόκκινα.

- Τα μαλακά τυριά (μπρι, κάμαμπερ) συνδυάζονται τέλεια με ένα δυνατό κόκκινο κρασί. Τα τυριά τύπου ροκφόρ με ένα αρωματικό λευκό κρασί του τύπου Gewurztraminer ή με ένα μοσχάτο Σάμου, κάνουν ένα υπέροχο συνδυασμό.

- Το χαλούμι ταιριάζει εξίσου καλά τόσο με ένα δροσερό λευκό κρασί από την ποικιλία Ξυνιστέρι όσο και με ένα απαλό κόκκινο από την ποικιλία Μαύρο.

Φρούτα, γλυκά και επιδόρπια
- Ορισμένα φρούτα όπως τα μανταρίνια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, ακτινίδια, ανανάς, ορισμένα γλυκά με βάση τη σοκολάτα, καθώς και τα παγωτά δεν δένουν με το κρασί.

Τα φρούτα που ταιριάζουν είναι:
- Πεπόνι, μοσχάτα σταφύλια συνοδεύονται με Μοσχάτο γλυκό κρασί.
- Μήλα, αχλάδια, φράουλες, βατόμουρα συνοδεύονται με Λευκό γλυκό κρασί, όπως Sauternes.

- Τα γλυκά όπως Μηλόπιτα, Κέικ, Cheesecake, ξηρά ή παστά φρούτα συνοδεύονται με Κουμανδαρία.

Από: ΤαύροςΣάββατο 07 Σεπ 2013

 7+1 Super τροφές που πρέπει να λαμβάνεις καθημερινά!

Ποιες είναι και τι προσφέρουν;

8 Τροφές που πρέπει να λαμβάνεις καθημερινά ή έστω αρκετά συχνά, για υγεία, ενέργεια και ευεξία.


Σολωμός

Πλούσιος σε Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην διατήρηση  της καλή καρδιακή λειτουργία. Ο σολομός και όλα τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες και ο γαύρος είναι  πλούσιος σε πρωτεΐνες. Αν μπορείτε Καλύτερα αγοράζετε άγριο σολομό που ζει ελεύθερος στις βόρειες θάλασσες και όχι από ιχθυοκαλλιέργειες.


Σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένα πολύτιμο λαχανικό και δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθά σε μερικά είδη καρκίνου, σε καρδιαγγειακές ασθένειες, στην πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη. Καταναλώστε το άφοβα ωμό σε μία σαλάτα με ξηρούς καρπούς και δαμάσκηνα ή και μαγειρεμένο σε μία από τις τόσες πολλές συνταγές που υπάρχουν.


Μύρτιλλα
Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και σίδηρο με πολύ υψηλή αντιοξειδωτική δράση. Βοηθούν στην πρόληψη του Αλτζχάιμερ και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σε περιπτώσεις γρίπης Επίσης έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνουν το χρόνο εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με τα γερατειά και είναι πολύ βοηθητικά για την υγεία του ουροποιητικού. Το καλό είναι πως είναι πολύ νόστιμα, το κακό δεν τα βρίσκεις παντού.


Ρόδι

Από τα αρχαία χρόνια θεωρείτο ένα από τα σπουδαιότερα φρούτα για τις πολλές του ιδιότητες σε διάφορες παθήσεις. Περιέχει πολυφαινόλες οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση και συνίσταται σε παθήσεις όπως ο καρκίνος και σε εντερικά προβλήματα. Προσφέρει σημαντικές ποσότητες σιδήρου, σελήνιου και βιταμίνης C και λέγεται πως έχει ευεργετικά αποτέλεσμα σε άντρες με στυτική δυσλειτουργία.


Ξηροί καρποί

Τα καλύτερα είναι τα αμύγδαλα και τα καρύδια. Αποτελούν μία άριστη πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών, μαγνησίου, καλίου και βιταμίνης Ε. Τα αμύγδαλα μπορούν άνετα να αντικαταστήσουν το κρέας σε χορτοφάγους και μαζί με τα καρύδια είναι τα μόνα που περιέχουν σημαντική ποσότητα λιπαρών οξέων Ω3. Έχουν αντιοξειδωτική δράση και βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και στην τριχόπτωση


Μέλι

Ένα από τις πιο ωφέλιμες τροφές στον πλανήτη. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο αίμα. Περιέχει ολιγοσακχαρίτες, οι οποίοι αυξάνουν τον πληθυσμό των καλών βακτηρίων του εντέρου. Προτιμάτε το άβραστο μέλι και σίγουρα όσο πιο αγνό τόσο το καλύτερο.


Βρώμη

Η βρώμη μειώνει τη χοληστερίνη στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, κατεβάζει την πίεση μειώνει τα επίπεδα ζάχαρου στο αίμα και ακόμη βοηθά σε προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα.


Μαύρη Σοκολάτα
Ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης με αντιθρομβωτική δράση. Όσο πιο σκούρα, τόσο λιγότερη επεξεργασία έχει υποστεί. Προτιμήστε την σε καθαρή μορφή και όχι την σοκολάτα γάλακτος.Από: Συντακτική ομάδα B1Παρασκευή 09 Νοέ 2012

 Μπίρα: η ξανθιά απόλαυση!

9+1 ευεργετικές ιδιότητες της μπίρας στον οργανισμό.

Ένα ποτήρι παγωμένη μπύρα, ειδικά το καλοκαίρι είναι σκέτη απόλαυση. Πέρα όμως από αυτό, το ξέρατε ότι θεωρείται από τα πιο ωφέλιμα αλκοολούχα ποτά του κόσμου; Παρασκευάζεται με φυσικά υλικά όπως το κριθάρι, ο λυκίσκος η μαγιά και το νερό, τα οποία περιέχουν ωφέλιμα για την υγεία συστατικά όπως όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιχνοστοιχεία ως επίσης και αντιοξειδωτικές ουσίες.


Ιδιότητες:

1. Ενδυναμώνει τον καρδιακό μυ, λόγω του ότι είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ποτάσιο και φώσφορο. Επίσης μειώνει τα επίπεδα δύο πρωτεϊνών που ενοχοποιούνται στην εκδήλωση φλεγμονών, θρομβώσεων και αθηροσκλήρυνσης.

2. Φτιάχνει την διάθεση αφού ο λυκίσκος, κύριο συστατικό στη παρασκευή της μπίρας, περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών του συμπλέγματος Β και ως επίσης γιατί έχει παρόμοιες ιδιότητες με την μορφίνη!

3. Βοηθάει τον οργανισμό να αποβάλει τις πέτρες από τα νεφρά. Το ποτάσιο που βρίσκεται στην μπίρα ενισχύει το νάτριο ώστε το χλώριο να διασπάται από τα νεφρά.

4. Δυναμώνει και προστατεύει τα οστά. Πλούσια πηγή σε βιταμίνες και σιλικόνη τα οποία προστατεύουν από την δράση των διάφορων ορμονών που προκαλούν απώλεια οστικής μάζας.

5. Βοηθά στην καταπολέμηση των ιώσεων λόγο της αντιβακτηριδιακής δράσης
που προσφέρουν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει.

6. Βοηθά στο sex! O ψευδάργυρος που περιέχει ενισχύει τις αντρικές επιδόσεις και συνάμα αποτρέπει την δημιουργία "προστάτη" στους άντρες.

7. Βελτιώνει τον μεταβολισμό για αυτό και πολλοί γιατροί την συνιστούν για καθημερινή κατανάλωση.

8. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες λόγω της υψηλής της περιεκτικότητας σε φλαβονοειδή που καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό.

9. Βοηθά στην πρόληψη της εμφάνισης του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού στο στομάχι το οποίο προκαλεί έλκος στομάχου. Επίσης βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι ίνες κριθαριού που περιέχει επιβραδύνουν την πέψη και την απορρόφηση του φαγητού.

10. Προσφέρει ενέργεια και ενισχύει το νευρικό σύστημα εξαιτίας της νιασίνης, ριβοφλαβίνης και φυλλικού οξέως που περιέχει.


Παρόλο που η μπύρα είναι ευεργετική για τον οργανισμό και περιέχει λιγότερες θερμίδες από άλλα αλκοολούχα ποτά μην το παρακάνετε. Όλοι οι γιατροί συμβουλεύουν πως ένα με δύο ποτήρια την ημέρα είναι αρκετά για να βοηθήσει τον οργανισμό.


Από: Συντακτική ομάδα Β1Δευτέρα 11 Ιούν 2012

 Βιταμίνη C: ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

αυξάνοντας τα αντισώματα που «πολεμούν» τις ασθένειες

Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη με σημαντική αντιοξειδωτική δράση που κατέχει πρωτεύοντα διατροφικό ρόλο στην προστασία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Θεωρείται ότι μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της γρίπης και να συντομεύσει τη διάρκεια της ασθένειας.

Ο τρόπος όμως με τον οποίο η βιταμίνη αυτή βοηθά στην καταπολέμηση των ιώσεων δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πλήρως.

Η Lona Sandon, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, ύστερα από έρευνα που διεξήχθη για να εξηγήσει τη δράση της βιταμίνης C, επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθά στην άμυνα του οργανισμού επειδή η πρόσληψή της αυξάνει τα αντισώματα που "πολεμούν" τις ασθένειες.

Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη C βοηθά στη σύνθεση πρωτεϊνών που μεταξύ άλλων έχουν ανάγκη και τα αντισώματα. Όσο περισσότερη βιταμίνη C είναι διαθέσιμη στον οργανισμό μας τόσο πιο γρήγορα αναπτύσσονται τα αντισώματα. Έρευνες επίσης έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η βιταμίνη C μπορεί να λειτουργήσει και ως φυσικό αντιισταμινικό (η ισταμίνη του οργανισμού αυξάνει όταν κρυολογούμε και παρουσιάζουμε μπούκωμα στη μύτη). Επίσης, ερευνητές πιστεύουν ότι η βιταμίνη C αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης ιντερφερόνη στο αίμα (οι ιντερφερόνες είναι φυσικές ουσίες που παράγονται ως απάντηση στις ιώσεις) με συνέπεια να προστατεύει τα κύτταρα από την επίθεση που δέχονται από τους ιούς.

Μερικές καλές ιδέες για να αυξήσετε την καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης C είναι:

1.
Ένα ποτήρι χυμός πορτοκάλι στο πρωινό.
2. Η καθημερινή κατανάλωση 2-3 φρούτων.
3. Επιλογή φρούτων ως ενδιάμεσο γεύμα.
4. Η συμπλήρωση κάθε γεύματος με μια σαλάτα από φρέσκα λαχανικά.
5. Μεγάλη ποικιλία λαχανικών στη σαλάτα μας (ντομάτες, μπρόκολο, σπανάκι, πιπεριές πράσινες και κόκκινες).
6. Μία με δύο φορές την εβδομάδα πατάτα ψητή ή βραστή ως συμπλήρωμα στο γεύμα μας.

Tip
Πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως μας παρέχουν 200mg βιταμίνης C, ποσότητα που κρίνεται επαρκής.Πηγή: myworld.grΑπό: Συντακτική ομάδα Β1Πέμπτη 15 Δεκ 2011

 Το menu της ημέρας: Σκουλήκια με ακρίδες!

2,8 εκατ. για προώθηση κατανάλωσης εντόμων.

Γυρνάς από την δουλειά πεινασμένος και ερωτάς: "Μαίρη τι θα φάμε σήμερα;" και παίρνεις την εξής απάντηση: "Έχει ακριδομακαρονάδα από χθες αγάπη μου!" Καλά διαβάσατε! Αυτό θα ακούτε σύντομα από την γυναίκα σας γυρνώντας από την δουλειά και αυτό θα τρώτε: μακαρόνια με ακρίδες στην καλύτερη των περιπτώσεων! Στην χειρότερη... σκουλήκια μαριναρισμένα σε αρωματισμένο ξύδι!!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από έρευνες και προτάσεις Ευρωπαίων διατροφολόγων, πιστεύει ότι τα ανατριχιαστικά για την πλειοψηφία του κόσμου έντομα, θα μπορούσαν σύντομα να ενταχθούν στην διατροφή μας! Σκοπός είναι να βοηθήσει στη διάσωση του περιβάλλοντος αλλά και την αντιμετώπιση της κρίσης στην έλλειψη τροφίμων!

Γι` αυτό το λόγο μάλιστα πρόκειται να δαπανήσει περισσότερα από €2,8 εκατ. σε έρευνες αλλά και στην προώθηση της ιδέας μετέπειτα στους κατοίκους της Ευρώπης.

Τα έντομα σύμφωνα με τους διατροφολόγους αποτελούν μια πολύ καλή εναλλακτική πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης και έχουν ήδη καταγράψει και κατηγοριοποιήσει αρκετά είδη εντόμων. Μάλιστα σε μελέτη που έγινε, διαπιστώθηκε πως οι ακρίδες προσφέρουν 20% πρωτεΐνη και μόνο 6% λίπος σε σύγκριση με το άπαχο μοσχαρίσιο κιμά που περιέχει 24% πρωτεΐνη και 18% λίπος. Ακόμη τονίζουν πως τα έντομα εκπέμπουν λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου σε σχέση με τα βοοειδή και απαιτούν πολύ λιγότερη τροφή και θεωρούνται φιλικότερα προς το περιβάλλον.

Προτού φυσικά δοθεί η έγκριση από τις Βρυξέλλες για κατανάλωση εντόμων θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες που θα αφορούν την ποιότητα, την ασφάλεια, και την πιθανότητα πρόκλησης αλλεργιών στους ανθρώπους.

Ο καθηγητής Marcel Dicke, του Πανεπιστημίου Wageningen στην Ολλανδία,  δήλωσε στην εφημερίδα Sunday Times: "Μέχρι το 2020 θα αγοράζετε έντομα στα σούπερ μάρκετ!"

Τα αναμένουμε με ανυπομονησία..

Από: Συντακτική ομάδα Β1Δευτέρα 05 Σεπ 2011

 Το κοινό των τηγανητών πατάτων με την μαριχουάνα!

Προκαλούν και τα δύο, εθισμό και εξάρτηση!

Υπάρχουν αρκετές τροφές τις οποίες χωρίς λόγο, θέλεις να καταναλώνεις καθημερινά, όπως οι τηγανητές πατάτες, τις οποίες λατρεύουν όχι μόνοι τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι.

Μέχρι πρόσφατα δεν γνωρίζαμε το γιατί, απλά θεωρούσαμε πως τις προτιμάμε γιατί είναι αρκετά νόστιμες! Οι επιστήμονες όμως ανακάλυψαν πως κάποιες κατηγορίες τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μεταξύ των οποίων και οι τηγανητές πατάτες, μας ελκύουν περισσότερο και μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και εθισμό!

Συμβαίνει αυτό γιατί η κατανάλωση τέτοιων τροφών "πυροδοτούν" την έκκριση μερικών φυσικών χημικών ουσιών στον οργανισμό, των ενδοκανναβινοειδών, οι οποίες μοιάζουν πολύ με αυτές που υπάρχουν στην μαριχουάνα και κάνουν το άτομο να ζητά ακόμη περισσότερο από την ίδια τροφή.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση "Ρroceedings of the Νational Αcademy of Sciences", ΡΝΑS, και όπως υποστηρίζει η επικεφαλής της έρευνας καθηγήτρια φαρμακολογίας Ντανιέλε Πιομέλι, της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια "Ιρβάιν", το λίπος στο έντερο είναι που προκαλεί την  έκκριση αυτή των ενδοκανναβινοειδών στον εγκέφαλο.

Από: Συντακτική ομάδα Β1Παρασκευή 15 Ιούλ 2011

 Καρπούζι, το καλύτερο αφροδισιακό φρούτο!

... με τις μεγάλες επιδόσεις... και τις πολλές ιδιότητες!

Το πολυαγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού, το καρπούζι ή στα κυπριακά "παττίχα" είναι το καλύτερο αφροδισιακό φρούτο, το οποίο επάξια μπορεί να ανταγωνιστεί σε κάποιο βαθμό το γνωστό viagra!

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες που έγιναν στο Τέξας αλλά και στην Βόρεια Καρολίνα των Η.Π.Α, η "κιτρουλίνη", κύριο συστατικό του καρπουζιού, αντιδρά με συγκεκριμένα ένζυμα του οργανισμού και μετατρέπεται σε "αργινίνη", η οποία με την σειρά της αυξάνει την μικροκυκλοφορία στα αιμοφόρα αγγεία, έτσι επιτυγχάνεται καλύτερη και πλήρης στυτική λειτουργία όχι μόνο σε αυτούς που πάσχουν από διαταραχές στην στύση αλλά και σε υγιεί άτομα, στα οποία προσφέρει περισσότερη στυτική διάρκεια αλλά και αυξημένη σεξουαλική επιθυμία!

Τα οφέλη όμως του καρπουζιού δεν σταματούν εδώ:

- Είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, Β-καροτίνη και βιοτίνη, προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό από διάφορα είδη καρκίνου. Επίσης περιέχει "λυκοπένιο", συστατικό που έχει αντικαρκινική δράση, ειδικά στους πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη. 

- Βοηθά στις εύρυθμες καρδιαγγειακές και ανοσολογικές λειτουργίες λόγω του αμινοξέος citrolline. Λόγο της πλούσιας περιεκτικότητας του σε Κάλλιο, βοηθά στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης.

- Λόγω του ότι  περιέχει βιταμίνη Α, καλυτερεύει την όραση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα αφού βοηθά τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού.

- Είναι διουρητικό και συμβάλλει στη θεραπεία της κυστίτιδας και σε διάφορες παθήσεις των νεφρών, μεταξύ των οποίων και στις πέτρες στα νεφρά.

- Προκαλεί αίσθημα ευφορίας και μειώνει το άγχος λόγο της ψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη B6, η οποία συμβάλει στην σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου όπως η σεροτονίνη.


Σημ.: Το καρπούζι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν την κινητικότητα του εντέρου, αλλά οι πάσχοντες με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου καλύτερα να το αποφεύγουν.Από: Βίκτωρ
Δευτέρα 04 Ιούλ 2011

 Άσπρη ζάχαρη: τοξική όσο και το τσιγάρο!

Οι αρνητικές επιπτώσεις της, στην υγεία μας.

Η ζάχαρη αλλά και άλλα πολλά πρόσθετα σάκχαρα που καταναλώνουμε καθημερινά από τις επεξεργασμένες τροφές που κατακλύζουν τη διατροφή μας, σύμφωνα με αρκετές έρευνες, μπορεί να είναι τόσο τοξική όσο το τσιγάρο και το αλκοόλ!

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν πως η κατανάλωση άσπρης ζάχαρης αλλά και άλλων γλυκαντικών ουσιών όπως το σιρόπι καλαμποκιού, μπορεί να προκαλέσουν από παχυσαρκία μέχρι διαβήτη τύπου 2, μεταβολικό σύνδρομο, καρδιοπάθειες και διάφορες μορφές καρκίνου.

Ο δρ Λούστινγκ, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, ο οποίος ειδικεύεται στις ορμονικές διαταραχές και την παιδική παχυσαρκία δηλώνει πως η ζάχαρη είναι "δηλητήριο" για τον ανθρώπινο οργανισμό και ειδικά για τα παιδιά που καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης αλλά και τροφών με σιρόπι καλαμποκιού, το οποίο βρίσκεται σε εκατοντάδες προϊόντα και όπου σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστήμιου της Λωζάννης στην Ελβετία , το σιρόπι καλαμποκιού είναι πολύ πιο βλαβερό από άλλες πηγές ζάχαρης.

Η άσπρη κατεργασμένη ζάχαρη και άλλα πρόσθετα σάκχαρα βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις επεξεργασμένες τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά. Την συναντάμε στα αναψυκτικά,
τσίχλες, καραμέλες, σοκολάτες, γλυκά, παγωτά, επιδόρπια γιαουρτιού, μαρμελάδες, δημητριακά πρωινού, χυμούς, διάφορα ροφήματα όπως σοκολάτας, έτοιμους καφέδες, έτοιμο τσάι, ενεργειακά ποτά, μπισκότα, διάφορα αρτοσκευάσματα και κέικ, ακόμη και στο ψωμί, σε διάφορα ντρέσινκ για σαλάτες, στα κέτσαπ, ακόμη και στις παιδικές τροφές για βρέφη! Και δεν φτάνει μόνο αυτό την βάζουμε καθημερινά στον καφέ μας και σε άλλα ροφήματα.

Εάν η ζάχαρη είναι μέσα στα πρώτα συστατικά στην ετικέτα του προϊόντος, τότε το προϊόν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αυτή. Σε αρκετά προϊόντα η ζάχαρη μπορεί να εμφανίζεται και με άλλα ονόματα, όπως γλυκόζη, ντεξτρόζη, σουκρόζη και άλλα, γι` αυτό χρειάζεται προσοχή στις τροφές που καταναλώνουμε ειδικά αυτές που ταΐζουμε τα παιδιά μας.

Από: Συντακτική ομάδα Β1Πέμπτη 30 Ιούν 2011

 Το μπρόκολο σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα!

Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου του Oregon.

Το μπρόκολο όπως και όλα τα σταυρανθή λαχανικά όπως το κουνουπίδι, περιέχουν μια ουσία, την σουλφοραφάνη όπου σύμφωνα με τους ερευνητές του Πολιτειακού πανεπιστημίου του Oregon στις Η.Π.Α., η ουσία αυτή επιτίθεται επιλεκτικά στους καρκινικούς όγκους και σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να επηρεάσει τα υγιή κύταρρα.

Πολλές φορές στο παρελθόν έχει εξακριβωθεί με διάφορες μελέτες η αντικαρκινική δράση της ουσίας αυτής, όμως τώρα είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται πως η συγκεκριμένη ουσία δρα ως αναστολέας ενός ενζύμου το οποίο είναι ο ρυθμιστής των γονιδίων που "πολεμούν" τους όγκους.

Οι επιστήμονες προτρέπουν τους άντρες να καταναλώνουν, μια ποσότητα των 140 γραμμαρίων (γύρω στο 1,5 φλιτζάνι) μπρόκολο ή κουνουπίδι, σε τακτική βάση, για την πρόληψη αλλά και την καταπολέμηση του καρκίνου στον προστάτη.


Από: Συντακτική ομάδα Β1Δευτέρα 20 Ιούν 2011

 Το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

Σύμφωνα με έρευνα του Imperial College

Σύμφωνα με μελέτες του Imperial College του Λονδίνου, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος (χοιρινό, αρνίσιο και μοσχαρίσιο), αλλά και επεξεργασμένων παραγώγων του κρέατος όπως τα αλλαντικά, προκαλούν καρκίνο του εντέρου.

Η έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Παγκόσμιο Ταμείο Ερευνών για τον Καρκίνο αλλά και από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο, κατέδειξε πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν κόκκινο κρέας και παράγωγα του, έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν από διάφορες μορφές καρκίνου, ιδιαίτερα αυτόν του εντέρου.

Οι επιστήμονες προτρέπουν να αποφεύγουμε όσο το δυνατόν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλλαντικών και να την περιορίσουμε σε 500 περίπου γραμμάρια την εβδομάδα. Επίσης να εντάξουμε στην διατροφή μας περισσότερες φυτικές ίνες, όσπρια, φρούτα και λαχανικά και να γυμναζόμαστε συχνότερα. Οι ερευνητές τονίζουν στην έκθεσή τους πως αρκετές χιλιάδες περιστατικών καρκίνου κάθε χρόνο, θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν οι άνθρωποι τηρούσαν τις πιο πάνω προτροπές των επιστημόνων.

Από: Συντακτική ομάδα Β1Τετάρτη 25 Μάι 2011

 Φράουλα. Η κόκκινη απόλαυση!

Οι θρεπτικές και ευεργετικές ιδιότητες της.

Οι φράουλες εκτός από νόστιμες είναι και ευεργετικές για τον οργανισμό. Ο καρπός, τα φύλλα, ακόμη και οι ρίζες της χρησιμοποιούνται από διάφορους λαούς, εδώ και χιλιάδες χρόνια ως φάρμακο σε διάφορες παθήσεις.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες βοηθούν στη χολή, στο συκώτι, στις αρθρώσεις, στην αναιμία, στην υπέρταση και αλλού. Πρόσφατες έρευνες μάλιστα που έγιναν στο Ohio των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξαν πως η συστηματική κατανάλωση τους βοηθούν σε συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του οισοφάγου.

Οι φράουλες έχουν αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοτονωτικές ιδιότητες, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά της σε φαινόλες και είναι πλούσιες σε δραστικές ουσίες όπως η τανίνη, ως επίσης σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως η βιταμίνη A και C, ασβέστιο, φώσφορο, θείο, ιώδιο, σίδηρο και μαγνήσιο.


Αναλυτικά όλες οι ευεργετικές ιδιότητες της φράουλας στον οργανισμό:

- Ανακουφίζουν από ενοχλήσεις και ερεθισμούς της χοληδόχου κύστης.

- Ανακουφίζουν από τους πόνους των αρθρώσεων.

- Βοηθούν σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.

- Βελτιώνουν την όραση.

- Περιορίζουν τον κίνδυνο δημιουργίας οστεοπόρωσης.

- Έχουν διουρητική δράση και αποτοξινώνουν το αίμα.

- Βοηθούν σε περιπτώσεις αναιμίας, υπέρτασης και καρδιαγγειακών παθήσεων.


Σημ. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν στην κατανάλωση φράουλας όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με έλκος, σπαστική κολίτιδα και φλεγμονές των εντέρων, νεφρικές νόσους, χοληδόχου κύστεως και θυρεοειδούς. Ακόμη μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικά εξανθήματα.


Tip: Προτιμήστε βιολογικές φράουλες ή από καλλιεργητές που δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα γιατί οι φράουλες θεωρούνται ένα από τα πιο επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα φρούτα.Από: Συντακτική ομάδα Β1Δευτέρα 18 Απρ 2011

 Καρύδια. Ο πιο ωφέλιμος ξηρός καρπός!

Σύμφωνα με έρευνες Αμερικανών ερευνητών.

Τα καρύδια είναι ο πιο ωφέλιμος ξηρός καρπός συγκρινόμενος με όλους τους άλλους, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες Αμερικανών ερευνητών. Όπως δήλωσαν στην Αμερικανική Χημική Ένωση, τα καρύδια περιέχουν τα υψηλότερα ποσοστά αντιοξειδωτικών ουσιών και έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία από τα αμύγδαλα τα οποία θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα τα πιο υγιεινά.

Επίσης είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και φυτικές στερόλες και περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις Ω-3 λιπαρών οξέων.

Η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου λόγο της ευεργετικής τους δράσης στις αρτηρίες, και να μειώσουν την "κακή" LDL-Χοληστερόλη. Επίσης η πλούσια περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες.


Από: Συντακτική ομάδα Β1Πέμπτη 31 Μάρ 2011

 Φυτικές ίνες. Απαραίτητες για μια υγιεινή διατροφή!

Τι είναι, που τις βρίσκουμε και ποιος ο ρόλος τους;

Πρόσφατες έρευνες που έγιναν σε 400.000 ενήλικες στην Αμερική απέδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση φυτικών ινών αποτρέπει διάφορες παθήσεις όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνο και φλεγμονές του παχέος εντέρου, καρκίνο του οισοφάγου, ακόμη και πνευμονία, εξασφαλίζοντας έτσι μακροζωία.


Τι είναι οι φυτικές ίνες;

Οι φυτικές ίνες είναι βρώσιμοι πολυσύνθετοι υδατάνθρακες π.χ. όπως ο φλοιός που βρίσκεται στα όσπρια και τα δημητριακά και η φλούδα στα φρούτα. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στις διαλυτές και στις αδιάλυτες. Οι διαλυτές είναι αυτές που παίρνουμε από τα φρούτα και τα λαχανικά ενώ αυτές που παίρνουμε από τον φλοιό των οσπρίων και των δημητριακών δεν διαλύονται στο στομάχι και από το λεπτό έντερο και έτσι περνούν ανέπαφες στο παχύ έντερο.

Πηγές πλούσιες σε φυτικές ίνες.
Οι φυτικές ίνες υπάρχουν στα φρούτα, στα λαχανικά, στα όσπρια και σε όλα τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Σε κάποια σε λιγότερες ποσότητες και σε άλλα μεγαλύτερες:

Φρούτα: Μήλα, αχλάδια, φράουλες,  δαμάσκηνα, βερίκοκα, ροδάκινα, πορτοκάλια, ακτινίδια, σύκα
.

Λαχανικά: Κρεμμύδι, αγκινάρες, φασολάκια, ντομάτες, λάχανα, μαρούλι, μπιζέλι, μπρόκολο, καρότα.

Όσπρια: Φακές, ρεβίθια, φασόλια, φάβα.

Δημητριακά: Ψωμί ολικής αλέσεως και πολύσπορο, ψωμιά με πίτουρο, στη βρόμη και το μαύρο ρύζι.


Γιατί είναι απαραίτητες; Ποιος ο ρόλος τους.
Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για διάφορες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.
1. Πρώτα από όλα είναι σημαντικές στην καλή λειτουργία του πάχος εντέρου και αποτρέπουν την εμφάνιση δυσκοιλιότητας.
2. Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων σοβαρών παθήσεων του εντέρου όπως εκκολπωμάτωση και καρκίνο του παχέος εντέρου, ως επίσης μειώνουν την πιθανότητα δημιουργίας αιμορροΐδων
3. Κλινικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι βοηθούν στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και μειώνουν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης στο αίμα.
4. Λόγω του ότι καθυστερούν την πέψη των τροφών και την απορρόφηση των υδατανθράκων, περιορίζεται έτσι η αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και μπορεί να βοηθήσει κάποιους που πάσχουν από διαβήτη.
5. Χρήσιμες και στη περίπτωση δίαιτας γιατί αυξάνουν τον όγκο της τροφής που καταναλώνεται και έτσι προκαλούν κορεσμό με αποτέλεσμα να λαμβάνεις λιγότερες ποσότητες φαγητού.

Καιρός λοιπόν όσοι καταναλώνετε λίγες ή και καθόλου φυτικές ίνες να τις εντάξετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.Από: Συντακτική ομάδα Β1Δευτέρα 21 Μάρ 2011

 Καφές: Καθημερινή απόλαυση και υγεία!

Η ιστορία και οι ευεργετικές ιδιότητες του καφέ.

Καφές! Ένα ρόφημα που καταναλώνεται από εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Τι είναι άραγε αυτό που μας αρέσει στον καφέ; Είναι η γεύση του, το άρωμά του ή είναι απλώς μια συνήθεια;

Οι σπόροι του καφέ προέρχονται από ένα θαμνώδη φυτό γνωστό σαν "καφέα" και ανήκει στην οικογένεια των ρουβιιδών. Οι πιο γνωστές ποικιλίες είναι: η Coffea Arabica, η Coffea Canephora ή Robusta, η Coffea Liberica και η Coffea Excelsa.

Η συστηματική καλλιέργεια του καφέ ξεκίνησε στην Αιθιοπία, περίπου πριν τον 4ο αιώνα μ.χ. Οι Αιθίοπες ανακάλυψαν τις ιδιότητες του καφέ όταν διαπίστωσαν πως τα ζώα τους αποκτούσαν ζωηράδα όταν έτρωγαν φύλλα και καρπούς από τους θάμνους του φυτού αυτού. Αρχικά θεωρείτο σαν φάρμακο και την διάθεση του όριζαν οι γιατροί για να ανακουφίζει τους ασθενείς από διάφορα αναπνευστικά προβλήματα και από τον πόνο.

Το ταξίδι του καφέ προς τον υπόλοιπο κόσμο, ξεκίνησε από Άραβες εμπόρους το 1470, με πρώτο σταθμό την Μέκκα όπου δημιουργήθηκαν και τα πρώτα καφενεία. Ακολούθησαν η Κωνσταντινούπολη, η Βενετία, η Ρώμη και η υπόλοιπη Ευρώπη. Στην Αμερική και συγκεκριμένα στην Βραζιλία, έφθασε το 1727 από ένα Πορτογάλο αξιωματικό.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του καφέ οφείλονται στις πολυφαινόλες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες.


Ιδιότητες του καφέ:


-Βελτιώνει την πνευματική απόδοση και διεγείρει το νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα την ταχύτερη σκέψη και αντίδραση.
-Ανακουφίζει από το άσθμα αφού βελτιώνει την αναπνοή
-Βελτιώνει την φυσική αντοχή και προλαμβάνει την μυϊκή κόπωση.
-Βοηθά τα άτομα με κατάθλιψη και μελαγχολία αφού ανεβάζει την διάθεση και δημιουργεί αίσθημα ευεξίας.
-Βοηθά στην πρόληψη της κίρρωσης του ήπατος.
-Αποτρέπει τον σχηματισμό τερηδόνας στα δόντια αφού καταστρέφει τα βακτήρια του στόματος. (ισχύει όταν καταναλώνεται χωρίς ζάχαρη και γάλα)
-Προστατεύει από την εκδήλωση διαβήτη λόγω των συστατικών που περιέχει τα οποία εμποδίζουν την καταστροφή των ιστών.
-Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.


Η καφεΐνη απορροφάτε άμεσα από τον οργανισμό και η δράση της διαρκεί 4-6 ώρες και δεν συσσωρεύεται στο αίμα. Η συνιστώμενη δόση είναι δύο φλυτζάνια την ημέρα. Αναλόγως φυσικά του είδους του καφέ και της ποσότητας της καφεΐνης που περιέχει. Περισσότερα φλυτζάνια καφέ την ημέρα  (πάνω από 4-5) πιθανόν να σας δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα όπως έλκος στομάχου, καρδιοπάθειες, οστεοπόρωση και αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Ο ελληνικός καφές περιέχει 80-135 mg καφεΐνης, ο espresso 80-150 mg, ο capuccino 40-60 mg, ο Γαλλικός ή φίλτρου 80-115 mg, ο στιγμιαίος 65-100 mg, το ζεστό κακάο 14 mg και το μαύρο τσάι 30-60 mg.

Η μεγαλύτερη παραγωγή καφέ σήμερα γίνεται στην Βραζιλία και την μεγαλύτερη κατανάλωση σε καφέ έχουν οι Σκανδιναβικές χώρες.


Από: ΤαύροςΠαρασκευή 18 Μάρ 2011

 Πάλι νιώθεις κουρασμένος;

Μικρές συμβουλές, για επανάκτηση της χαμένης σου ενέργειας και καλής διάθεσης!

Ακολουθήστε τις πιο κάτω συμβουλές για ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής και για να καθαρίστε τον οργανισμό σας από τις τοξίνες που είναι οι κυριότερες αιτίες πρόκλησης των περισσότερων ασθενειών. Αποβάλλοντας τις τοξίνες από τον οργανισμός σας θα αρχίσετε να βλέπεται την ενέργεια σας να ανεβαίνει, μαζί της και η καλή διάθεση.


- Τρώτε ότι παράγει η φύση χωρίς καμία επεξεργασία, όσο πιο φρέσκο τόσο το καλύτερο.

- Προτιμάτε να τρώτε ωμά λαχανικά και φρούτα. Περιορίστε τα μαγειρεμένα φαγητά και ειδικά τα τηγανητά και τα λίπη.

- Πίνετε 1,5 - 2 λίτρα (8 ποτήρια) καθαρού νερού την ημέρα. Μία κούπα καφέ σίγουρα δεν υπολογίζετε ως ένα ποτήρι νερό! Ένας φρεσκοστυμμένος χυμός όμως μπορεί να θεωρηθεί.

- Κάντε σωστό συνδυασμό των τροφών. Όχι πρωτεΐνες με υδατάνθρακες, δηλαδή μακαρόνια με κιμά ή πατάτες και κρέας μαζί. Καλύτερα πρωτεΐνες με  λαχανικά ή υδατάνθρακες με λαχανικά.

- Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλατιού.

- Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση κατεργασμένης άσπρης ζάχαρης.

- Προτιμήστε πράσινο τσάι και φρεσκοστυμμένους χυμούς. Καφές και μαύρο τσάι προκαλούν αφυδάτωση.

- Περπατάτε για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα.

- Διώξτε το stress από την ζωή σας. (η βασική αιτία όλων των ασθενειών)
Από: Συντακτική ομάδα B1Τετάρτη 03 Νοέ 2010

 Αντιοξειδωτικές τροφές.

Η καλύτερη επιλογή για μακροζωία!

Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές που προσφέρουν μακροζωία και πρέπει να εντάξεις στο διαιτολόγιο σου;

Αντιοξειδωτικές τροφές είναι οι τροφές μέσα στις οποίες υπάρχουν συστατικά που έχουν αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό του ανθρώπου. Αυτά τα συστατικά έχουν την ικανότητα να αναχαιτίζουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου οι οποίες απορροφώνται από τον οργανισμό μας κάθε μέρα με την αναπνοή. Η μεγάλη συγκέντρωση τέτοιων ελευθέρων ριζών στο αίμα είναι η αιτία εκδήλωσης διάφορων ασθενειών όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνος, νευρολογικές παθήσεις, διαβήτη κ.α.


Όλα σχεδόν τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν συστατικά με αντιοξειδωτική δράση αλλά τα καλύτερα είναι:

- Φύτρα αλφάλφα (η πιο πλούσια τροφή σε αντιοξειδωτικά)
- Βατόμουρα (blackberries, rasberries, blueberries κλπ)
- Μπρόκολο
- Κουνουπίδι
- Κεράσια
- Πορτοκάλια
- Φράουλες
- Σπανάκι
- Πιπεριές
- Ντομάτα

Ακόμη μεγάλη αντιοξειδωτική δράση έχουν:

- Μαύρη σοκολάτα (όχι η σοκολάτα γάλακτος)
- Κακάο
- Μέλι
- Πράσινο τσάι (λόγο της μεγάλης περιεκτικότητας του σε κατεχίνες)
- Μπύρα
- Κόκκινο κρασί
- Ταχίνι (η οποία βοηθά στην απομάκρυνση μέρους της χοληστερίνης από τον οργανισμό)
- Αγνό παρθένο ελαιόλαδο (πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και χρήσιμων λιπαρών οξέων)


Αλλάξτε λοιπόν διατροφικές συνήθειες αφού με την κατάλληλη διατροφή μπορείτε να ζήσετε περισσότερο και αν δεν είναι αυτό σκοπός σας τουλάχιστον θα μείνετε νέος και υγιείς περισσότερα χρόνια.
Από: Συντακτική ομάδα B1Τετάρτη 03 Νοέ 2010