| 

LIFE & STYLE

 ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ

Μυκητίαση ποδιών, μια αντρική υπόθεση...

Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης

Τετάρτη 13 Ιούν 2012

Από: Συντακτική ομάδα Β1
Η Μυκητίαση των ποδιών, γνωστή και ως "πόδι του αθλητή", είναι μια πολύ συχνή δερματοπάθεια, που ταλαιπωρεί περισσότερο τον αντρικό πληθυσμό. Μάλιστα αρκετοί άντρες ντρέπονται γι` αυτό και συνήθως δε αφήνουν τα πόδια τους σε κοινή θέα. Ακόμη και το καλοκαίρι φοράνε κλειστό παπούτσι. Καιρός λοιπόν φίλοι μας, να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα μια και καλή με καθημερινή περιποίηση των ποδιών σας. Σχεδόν όλοι οι άντρες ενδέχεται να εμφανίσουν μυκητίαση των ποδιών, τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Η συγκεκριμένη δερματοπάθεια που οφείλεται σε μύκητες, δηλαδή μικροοργανισμούς, μπορεί εύκολα να θεραπευτεί, όταν βρίσκεται στα πρώτα στάδια ενώ χρειάζεται επίμονη και μακροχρόνια προσπάθεια όταν αρχίσει ο πολλαπλασιασμός του μύκητα, ο οποίος αντιστέκεται πολύ στις περισσότερες θεραπείες.

Οι μύκητες αυτοί χρειάζονται τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν όπως είναι η υγρασία, ο ιδρώτας και η απουσία καλού αερισμού των ποδιών.

Εκτός από το δέρμα μπορεί επίσης να προσβληθούν και τα νύχια. Οι ονυχομυκητιάσεις έχουν σαν αποτέλεσμα το ξεφλούδισμα, τη πάχυνση και την αλλοίωση και σπάσιμο των νυχιών. Συνήθως παίρνουν ένα κιτρινωπό χρώμα όταν προσβληθούν από μύκητες. Στα χέρια εντοπίζονται συνήθως μύκητες του γένους Candida ενώ στα πόδια αναπτύσσονται κυρίως δερματόφυτα.

Η διάγνωση γίνεται από δερματολόγο με επιτόπου εξέταση και η θεραπεία γίνεται με κρέμες ή με χάπια.


Απλές καθημερινές συμβουλές πρόληψης και αντιμετώπισης των μυκητιάσεων:


- Πλένετε τα πόδια σας καθημερινά, όχι μόνο με νερό αλλά μαζί και σαπούνι και στεγνώνετε τα προσεκτικά, κυρίως ανάμεσα στα δάκτυλα.

- Αποφύγετε τα στενά και κλειστά παπούτσια, ιδίως τώρα το καλοκαίρι να φοράτε πέδιλα ή προτιμήστε παπούτσια άνετα, με αρκετό χώρο μπροστά. Τα αθλητικά παπούτσια δεν συνιστώνται σε τέτοιες περιπτώσεις.

- Να φοράτε βαμβακερές κάλτσες και να αποφεύγετε τις συνθετικές. Διατηρείτε τα πόδια σας καθαρά και στεγνά. Αλλάξτε κάλτσες μόλις νιώσετε ιδρωμένα τα πόδια σας.

- Αν τα πόδια σας ιδρώνουν υπερβολικά, ζητήστε από τον γιατρό ή φαρμακοποιό σας, ένα αφιδρωτικό αποσμητικό, ή ειδική λοσιόν ή άλλα απορροφητικά σκευάσματα.

- Αποφεύγετε να περπατάτε με γυμνά πόδια σε κοινόχρηστους χώρους όπως πισίνες, αποδυτήρια, παραλίες, ακόμη και σε χαλιά.

- Κόβετε τα νύχια των ποδιών σε τακτική βάση. Να κόβετε τα υγιή νύχια με διαφορετικό ψαλίδι ή νυχοκόπτη από αυτά που προσβλήθηκαν από μύκητα.

- Μη φοράτε υποδήματα ή κάλτσες άλλων ατόμων.

- Μην φοράτε καθημερινά τα ίδια παπούτσια και αν είναι δυνατόν αντικαταστήστε τα με καινούργια.


Αν δεν δείτε αποτέλεσμα με την θεραπεία που ακολουθήσατε, μπορείτε να δοκιμάσετε και πιο φυσικές λύσεις (ίσως κάποιες φορές πιο αποτελεσματικές) όπως:


- Η καθημερινή χρήση tea tree oil πάνω στα νύχια (θα το βρείτε έτοιμο στα φαρμακεία). Ακόμη μπορείτε να κάνετε καθημερινό ποδόλουτρο βάζοντας λίγες σταγόνες tea tree oil μέσα στο νερό.

- Αν δεν βρείτε tea tree oil, βάλτε σε λεκάνη με ζεστό νερό 2 κουταλιές λευκό ξίδι (το μηλόξυδο είναι πολύ καλό) και κάντε ποδόλουτρο για 10΄. Συνεχίστε την θεραπεία για τουλάχιστον 2 εβδομάδες, κάθε πρωί και βράδυ ή μόνο βράδυ.

- Αρκετοί είναι αυτοί που στο εξωτερικό βάζουν καθημερινά, απευθείας πάνω στα νύχια ή στο ποδόλουτρο τους, στοματικό διάλυμα (mouthwash) με πολύ καλά αποτελέσματα!! Δοκιμάστε το..

 Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM