| 

LIFE & STYLE

 SAVOIR VIVRE

 9+1 επιτραπέζια αμαρτήματα του άντρα...

τι επιβάλλει το Savoir Vivre (Σαβουάρ Βίβρ)

Τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όλο και κάπου θα ήσαστε καλεσμένοι, γι` αυτό προσέξτε να μην "δείξετε τον νου" σας...!

Μερικά από τα "αμαρτήματα" που ποτέ δεν πρέπει να κάνετε όταν είστε καλεσμένοι σε τραπέζι, σύμφωνα  με τους βασικούς κανόνες που επιβάλλει το Savoir Vivre (Σαβουάρ Βίβρ) ή αλλιώς καλοί τρόποι συμπεριφοράς είναι:

1. Να σερβίρετε μια τεράστια μερίδα από ένα φαγητό που σας αρέσει περισσότερο από τα υπόλοιπα, αφήνοντας ελάχιστο για τους άλλους.

2. Να ψάχνετε (ειδικά με τα χέρια σας) για τα κομμάτια που σας αρέσουν πιο πολύ.

3. Να σερβίρετε πρώτα τον εαυτό σας από κάποια πιατέλα που σας ζητήθηκε να περάσετε σε κάποιον άλλο.

4. Να σκαλίζετε ή να μυρίζετε ένα πιάτο πριν φάτε. Αν δεν σας αρέσει η εμφάνιση κάποιου φαγητού καλύτερα μην το βάλετε καθόλου στο πιάτο σας.

5. Να γλείφετε το πιρούνι ή το μαχαίρι σας, για να μην πάει χαμένη ούτε ελάχιστη ποσότητα του λαχταριστού φαγητού που έχει μείνει πάνω σε αυτά, ασχέτως αν σας άρεσε τόσο πολύ ή αν έχει μέρες να φάτε.

6. Να ορμάτε για να πάρετε την σαλάτα, το νερό, το κρασί, το αλάτι κλπ που δεν βρίσκονται κοντά σας, απλώνοντας το χέρι σας μπροστά από τα πιάτο του διπλανού σας και πολλές φορές το μανίκι σας μαζί.

7. Να μασάτε με το στόμα ανοικτό ακόμη και αν σας ζητηθεί να μιλήσετε κατά την διάρκεια του γεύματος. Καλύτερα μιλήστε όταν έχετε ήδη μασήσει και καταπιεί το φαγητό σας.

8. Να ρουφάτε την σούπα σας ή να φυσάτε για να κρυώσει.

9. Να προσφέρετε τα υπόλοιπο του φαγητού σας στους άλλους ακόμη και αν είναι ανέγγιχτο.

10. Να χρησιμοποιείτε οδοντογλυφίδες στο τραπέζι μπροστά στους άλλους.Από: ΤαύροςΠαρασκευή 06 Δεκ 2013

 Τρόποι καλής συμπεριφοράς... στο τραπέζι!

τι επιβάλλει το Savoir Vivre (Σαβουάρ Βίβρ)

Σας παρουσιάζουμε τους 7+1 βασικούς κανόνες που επιβάλλει το Savoir Vivre (Σαβουάρ Βίβρ) ή αλλιώς καλοί τρόποι συμπεριφοράς, όταν είστε καλεσμένοι σε τραπέζι. Ο άντρας ο τέλειος, ο άντρας ο σωστός... οφείλει να γνωρίζει τουλάχιστον τα βασικά. Γι` αυτό συνέχισε να διαβάζεις γιατί οι γυναίκες αλλά και οι υπόλοιποι καλεσμένοι σε ένα τραπέζι, τα προσέχουν αυτά!!


1. Καθίστε και τοποθετήστε στους μηρούς σας την πετσέτα που βρίσκετε δίπλα, μπροστά ή πάνω στο πιάτο σας. Χρησιμεύει στο να σκουπίζετε τα χείλη και τα δάκτυλά σας πριν πιείτε. Όταν τελειώσετε το γεύμα σας την βάζετε αριστερά του πιάτου σας. Όχι δεν την διπλώνουμε, απλά αφήστε την ατημέλητα. Σημ. Η πετσέτα δεν είναι σαλιάρα για να την τοποθετήσετε γύρω από τον λαιμό σας.

2. Το πιρούνι της σαλάτας είναι πάντοτε αυτό που βρίσκεται έξω έξω αριστερά, με τα πιο πυκνά δόντια. Είναι μικρότερο από το κυρίως πιρούνι. Το κυρίως πιρούνι είναι το μεγαλύτερο στο σερβίτσιο και βρίσκεται πιο κοντά στο πιάτο. Ένας γενικός κανόνας είναι να χρησιμοποιούμε πάντα για το πρώτο πιάτο ό,τι βρίσκεται έξω έξω. Συνεχίζουμε με αυτά που βρίσκονται προς τα μέσα για κάθε πιάτο που ακολουθεί.

3. Κρατάμε με το δεξί χέρι το μαχαίρι - λεπίδα προς τα κάτω - και το πιρούνι με το αριστερό - δόντια προς τα κάτω. Σταθεροποιούμε το φαγητό στο πιάτο με το πιρούνι και κόβουμε ένα μικρό μέγεθος κάθε φορά. Αν το φαγητό περιλαμβάνει ρύζι, δεν απαγορεύεται να αλλάξετε χέρια και να κρατήσετε το πιρούνι με το δεξί και το μαχαίρι με το αριστερό.

4. Πάλι πήρατε το ψωμί του διπλανού σας; Να θυμάστε πάντα πως όλα τα στερεά π.χ. πιατάκι για ψωμί, βρίσκονται στα αριστερά σας και όλα τα υγρά π.χ. ποτήρια κρασιού, νερού, καφέ στα δεξιά.

5. Το ποτήρι του κρασιού το κρατάμε από το πόδι γιατί με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε να μην ζεσταίνεται με το χέρι μας το κρασί. Όταν σερβίρετε εσείς το κρασί πάντα να γεμίζετε το ποτήρι λίγο πριν τη μέση.

6. Όταν κάτι δεν βρίσκετε μπροστά μας π.χ. η σαλάτα, ζητάμε ευγενικά να μας το περάσουν. Δεν επιτρέπεται να απλώνουμε το χέρι μας μπροστά από το πιάτο του διπλανού μας γιατί εκτός από αγένεια υπάρχει και η πιθανότητα να βουτήξετε το μανίκι σας στο πιάτο του ή να ρίξετε κάποιο ποτήρι.

7. Ποτέ δεν τρώμε με το στόμα ανοικτό ή όταν μιλάμε εκτός εάν θέλουμε να δείξουμε πόσο φαγητό χωράει το στόμα μας.

8. Όταν τελειώσετε τοποθετήστε το μαχαιροπίρουνο σας στο πλάι - μέσα στο πιάτο σας, με τις λαβές να δείχνουν 5 η ώρα και τις μύτες 11. Αυτό δείχνει ότι έχετε τελειώσει και μπορεί η οικοδέσποινα ή ο σερβιτόρος να μαζέψει. Αν πάλι δεν τελειώσατε τοποθετήστε την λαβή του μαχαιριού να δείχνει 4 η ώρα και την λαβή του πιρουνιού να δείχνει 8 έτσι ώστε να σταυρώνουν στη μέση του πιάτου. Ποτέ δεν αφήνουμε τα μαχαιροπίρουνα να ακουμπήσουν στο τραπέζι.Από: ΤαύροςΔευτέρα 28 Νοέ 2011

 Savoir Vivre στο γραφείο!

Κερδίστε εκτίμηση με καλούς τρόπους συμπεριφοράς!

Οι καλοί τρόποι συμπεριφοράς στο γραφείο παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για την ομαλή διεκπεραίωσή της εργασίας σας με συναδέλφους, συνεργάτες και πελάτες. Οι καλοί τρόποι να ξέρετε ότι βοηθούν στην παραγωγικότητα και στην δημιουργία ευχάριστης ατμόσφαιρας στον τόπο εργασίας.

- Όταν μιλάτε στο τηλέφωνο επειδή δεν υπάρχει επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο φροντίστε πάντα να μιλάτε με ευχάριστο τρόπο. Πρέπει να ακούγεστε ήρεμος και όχι βιαστικός να κλείσετε το τηλέφωνο, έστω και αν πνίγεστε στην δουλειά. Πάντα να είστε ευγενικός κατά την διάρκεια της συνομιλίας.

- Όταν κάνετε χειραψία είναι πολύ σημαντικό η χειραψία σας να είναι θερμή. Με αυτό τον τρόπο δείχνετε στον απέναντι σας ότι πραγματικά χαίρεστε που τον βλέπετε και τον γνωρίζετε.

- Ο τρόπος που ντύνεστε στο γραφείο προσέξετε να μην είναι προκλητικός. Ναι υπάρχει προκλητικό ντύσιμο και για άντρες. Ποτέ μην φοράτε στενά τζιν, φανταχτερά χρώματα πουκαμίσων και ανοικτά στενά πουκάμισα, αθλητικές φόρμες και παπούτσια. Προσπαθήστε γενικά στο γραφείο να είστε πιο κλασικό στυλ, σας λαμβάνουν πιο σοβαρά υπόψιν.

- Μην φοράτε δυνατά αρώματα που σπάζουν την μύτη, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να δημιουργήσετε δυσφορία στους συναδέλφους σας και μη ευχάριστες στιγμές στο γραφείο. Αν θέλετε για κάποιο λόγο να βάλετε άρωμα προσέξετε να είναι όσο πιο ελαφρύ και διακριτικό γίνεται.

- Η γλώσσα του σώματος λέει πολλά και δείχνει στους άλλους πόσο ενδιαφέρεστε για την δουλειά σας. Όταν κάνετε μια δουλειά κάντε την με χαμόγελο και αν μιλάτε σε κάποιον πάντα να δίνετε σημασία σε αυτά που λέει.

- Ποτέ μα ποτέ μην τρώτε πάνω στο γραφείο σας, μπροστά σε πελάτες, συνεργάτες και συναδέλφους. Είναι προτιμότερο να πάτε κάπου μόνοι σας να φάτε π.χ. στην κουζίνα του γραφείου και προσέξετε αυτό που τρώτε να είναι κάτι απλό ώστε να μην λερωθείτε και να μην αφήσει κακοσμία στο στόμα π.χ. κρεμμύδι ή σκόρδο.

- Να είστε τυπικός με τα ωράρια εργασίας. Προσπαθήστε να είστε στην ώρα σας όταν αρχίζει η δουλειά και πάντα να τηρείται τα ραντεβού σας.

- Πρέπει να μάθετε να δουλεύετε ομαδικά. Είναι πολύ σημαντική η ομαδική εργασία και η καλή συνεργασία. Με αυτό τον τρόπο ανταλλάσσετε γνώμες, ιδέες και προχωράτε με πιο γοργούς ρυθμούς στο να τελειώσει μια δουλειά.

- Κάποιες κακές "συνήθειες" είναι κομμένες στο γραφείο. Ξεχάστε το σκάλισμα της μύτης, ή το δάγκωμα των νυχιών κ.α.

- Τα προσωπικά σας προβλήματα πρέπει να τα αφήνετε εκτός γραφείου. Μην μεταφέρετε στην εργασία σας τα νεύρα που σας δημιούργησε πρωί πρωί η σύζυγος σας, η μάνα σας, τα παιδιά. Αφήστε τα προβλήματα σας στο σπίτι εκεί που πρέπει έτσι και αλλιώς το αρχαίο ρητό λέει "τα εν οίκω μην εν δήμω".


Από: ΒίκτωρΠαρασκευή 04 Φεβ 2011

 Τους τζέντλεμεν τους πάτησε το τραίνο;

Μάθε πως να συμπεριφέρεσαι σωστά σε μια γυναίκα.

Ένας σωστός άντρας πρέπει να είναι "gentleman" απέναντι σε μια γυναίκα. Με αυτό τον τρόπο θα κρατήσετε την φλόγα αναλλοίωτη για τα χρόνια που έρχονται ή και αν πάει κάτι στραβά πάντα θα σας έχει καλά κρυμμένο σε μια γωνιά της καρδιάς της!


Πάντοτε να ανοίγετε τις πόρτες.
Ίσως να είναι ένας από τους πιο βασικούς κανόνες ευγένειας. Είναι κάτι το απλό και εύκολο να ακολουθήσετε. Όταν μπαίνει στο αυτοκίνητο, στο εστιατόριο, σε οποιοδήποτε μέρος πάντα πρέπει να της ανοίγετε την πόρτα.


Βοηθήστε να φορέσει το παλτό της. Είναι μια απλή χειρονομία που όμως δείχνει πολύ δυναμισμό.


Βοηθήστε την να καθίσει. Αν μια κοπέλα δεν συνοδεύετε και θα καθίσει  δίπλα σας είναι πολύ σημαντικό να τραβήξετε την καρέκλα  προς τα έξω και ευγενικά όταν καθίσει σπρώξτε προς τα μέσα.


Δώστε την θέση σας. Αν μια κοπέλα έρθει στο τραπέζι και δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις παραχώρησε την δική σου.


Δώστε της μπράτσο σας. Όταν συνοδεύετε μια γυναίκα σε κοινωνικές εξόδους πρέπει να της προσφέρετε το μπράτσο σας  θα την βοηθήσετε έτσι να περπατά καλύτερα  με τα ψηλά παπούτσια της, ειδικά αν το έδαφος είναι ολισθηρό.


Ρωτήστε την αν χρειάζεται κάτι. Στις κοινωνικές εξόδους φροντίστε να ρωτάτε την κοπέλα αν θέλει ένα ποτό ή κάτι να τσιμπήσει. Δείξετε της ότι νοιάζεστε για την άνεση της.
Από: ΒίκτωρΤρίτη 02 Νοέ 2010

 Τζέντλεμαν είσαι... ή φαίνεσαι;

Τα 9 χαρακτηριστικά του!

Τα παλιά χρόνια ένας τζέντλεμαν έφερε μεγάλη εκτίμηση στην κοινωνία. Στις μέρες μας αν κοιτάξετε γύρω σας πολύ λίγοι "τζέντλεμεν" έχουν μείνει ανάμεσα μας.
Η κοινωνία μας έχει αλλάξει για μερικά πράγματα προς το καλύτερο και σε άλλα προς το χειρότερο. Οι περισσότεροι άντρες έχουν αλλάξει τον τρόπο που ντύνονται προς το καλύτερο αλλά έχουν ξεχάσει τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς.
Σας θυμίζουμε μερικούς, εσείς απλά εφαρμόστε τους.


Πάντοτε πρέπει να είστε ευγενικοί, ακόμη και αν έχετε απέναντι σας ένα άτομο πιο χαμηλού επιπέδου από εσάς. Να είστε ευγενικός και υπομονετικός. Με αυτό τον τρόπο δείχνετε ότι είστε καλύτερος.

Μην λέτε αισχρόλογα!  Αυτό δείχνει ότι το λεξιλόγιο σας δεν είναι πλούσιο αρκετά ούτως ώστε να εκφράσετε τα συναισθήματα με άλλες λέξεις.

Ποτέ μην μιλάτε δυνατά, αυτό αυξάνει το στρες όταν βρίσκεστε σε μια παρέα, και δεν σημαίνει ότι μπορείτε πιο εύκολα να περάσετε την δική σας γνώμη και να πείσετε τον απέναντι σας μιλώντας φωνακτά.

Να είστε ψύχραιμος. Αν χάνετε την ψυχραιμία σας δείχνετε σε όλους ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τα συναισθήματα σας άρα πως μπορείτε να ελέγξετε οτιδήποτε άλλο! Να είστε ψύχραιμος όλες τις στιγμές, δεν είναι εύκολο αλλά αξίζει τον κόπο, σίγουρα κερδίζετε πόντους από τους γύρω σας.

Μην διακόπτετε τον συνομιλητή σας. Αφήστε τους άλλους να τελειώσουν την κουβέντα τους και μετά να κάνετε τα σχόλια σας. Το να διακόπτεται τον άλλο δείχνει πόσο φτωχοί είναι οι τρόποι σας. 

Ποτέ μην φτύνετε. Δεν υπάρχει πιο μεγάλη αγένεια από το να φτύνετε δημοσίως είναι σαν να μεγαλώσατε σε στάβλο

Να σέβεστε τους μεγαλύτερους σας. Γενικά πρέπει να σέβεστε τον υπόλοιπο κόσμο και ειδικά τους μεγαλύτερους σας. Οι περισσότεροι νεαροί άντρες νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, πράγμα που δεν ισχύει. Απλά σκεφτείτε τον εαυτό σας 5 χρόνια πριν, τώρα είστε σίγουρα πιο σοφός και έμπειρος.

Μην γελάτε όταν άλλοι κάνουν λάθη. Ίσως να είναι από τους πιο κακούς τρόπους συμπεριφοράς.

Περιμένετε να καθίσουν όλοι στο τραπέζι και μετά να αρχίσετε να τρώτε. Όλοι πρέπει να αρχίσουν το φαγητό την ίδια ώρα. Αυτός είναι ένας βασικός κανόνας του savoir vivre.
Από: ΒίκτωρΤρίτη 02 Νοέ 2010