| 

LIFE & STYLE

 TIPS

GO GREEN: 7+1 Πράσινες Επιλογές

που θα σου βελτιώσουν την ζωή και τον πλανήτη!

Δευτέρα 26 Σεπ 2011

Από: Συντακτική ομάδα Β1
Με τις καθημερινές καταστροφές από διάφορα φυσικά φαινόμενα που βλέπουμε να γίνονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη, είναι καιρός πια να ευαισθητοποιηθούμε για να σώσουμε όχι μόνο τον πλανήτη μας αλλά ακόμη και τον ίδιο μας τον εαυτό.

Πιο κάτω θα διαβάσετε 8 πράσινες απλές επιλογές που μπορείτε να υιοθετήσετε στην καθημερινότητα σας βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα της ζωή σας, αλλά συνάμα βάζετε και εσείς το λιθαράκι σας για ένα καλύτερο μέλλον τόσο για εσάς, όσο και των επόμενων γενιών.

1. Προσπαθήστε να τυπώνεται από τον υπολογιστή σας όσο γίνεται λιγότερες σελίδες. Τυπώνεται μόνο τα πιο απαραίτητα e-mails ή και καθόλου αν γίνεται. Χρησιμοποιείται το διαδίκτυο για τον έλεγχο των τραπεζικών σας λογαριασμών, και απαιτήστε από τα καταστήματα που σας στέλλουν διαφημιστικά φυλλάδια ότι δεν είναι αναγκαίο να σας ενημερώνουν για τις προσφορές τους με έντυπα έξω από τη πόρτα. Δώστε τους το e-mail σας και απαιτήστε να σας ενημερώνουν μέσο ενός newsletter. Αν όλοι το κάνουμε αυτό τότε όλες οι εταιρίες θα αναγκαστούν να ενημερώνουν τους πελάτες τους ηλεκτρονικά.

2. Αλλάξετε τον φωτισμό του σπιτιού σας και βάλτε τους νέους οικονομικούς λαμπτήρες. Έτσι εξοικονομούμε ενέργεια αλλά και χρήματα. Οι λαμπτήρες αυτοί σπαταλούν 70% λιγότερη ενέργεια από τους κοινούς λαμπτήρες.

3. Προτιμήστε να ψωνίζεται οργανικά. Τώρα πια παντού μπορείτε να βρείτε οργανικά προϊόντα. Τουλάχιστον με αυτό τον τρόπο βοηθούμε ώστε να αναπτυχθεί ένας πιο φυσικός τρόπος παραγωγής προϊόντων αλλά επίσης βοηθούμε στην προστασία του πλανήτη μας και του εαυτού μας.

4. Προτιμάτε τα εποχιακά Κυπριακά προϊόντα. Σκεφτείτε τι ενέργεια καταναλώθηκε για να έρθει η μπανάνα από την Βραζιλία.  Χρειάστηκε εργατικά να την φορτώσουν, φορτηγά να την παραδώσουν, να πακεταριστεί, να φορτωθεί στο λιμάνι, ψυγεία, πλοία, και δεν ξέρω τι άλλο. Προς τι όλα αυτά; Για να έχουμε να τρώμε όλο τον χρόνο μπανάνες;  Μια χαρά είναι και οι μπανάνες τις Πάφου, πιο νόστιμες, πιο μυρωδάτες και πιο φρέσκες!

5. Αρχίστε να αγοράζεται οργανικά ρούχα. Πολλοί οίκοι μόδας έχουν ήδη αρχίσει την παραγωγή ρούχων με οργανικό βαμβάκι. Πρόσφατα έχουν κάνει  και την εμφάνιση τους στην Κύπρο.

6. Τρώτε λιγότερο κρέας και αυτό να προτιμάτε να είναι οργανικό.  Η μαζική παραγωγή κρέατος στον κόσμο έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα τόσο σε θέματα υγείας αλλά και περιβάλλοντος. Προτιμάτε να τρώτε χόρτα και δημητριακά. Είναι καλύτερο για εσάς αλλά σε τελική ανάλυση και για τον πλανήτη μας.

7. Περπατάτε περισσότερο. Στη Κύπρο έχουμε την κακή συνήθεια να παίρνουμε το αυτοκίνητο μας για το περίπτερο και τον φούρνο της γειτονιάς. Προσπαθήστε να βάλετε στη ζωή σας το περπάτημα. Εκτός του ότι ασκείτε το σώμα σας κάνετε οικονομία στην βενζίνη αλλά και καλό στον πλανήτη.

8. Ανακυκλώστε. Μην πετάτε τα περιοδικά, τις εφημερίδες, τα τενεκεδάκια, τα πλαστικά και το γυαλί, τις μπαταρίες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να ανακυκλωθεί. Βάλτε το σαν στόχο. Αναλογιστείτε πως ανακυκλώνοντας 1 μόνο κιλό αλουμίνιο εξοικονομούνται:  8 κιλά βωξίτη, 4 κιλά χημικών προϊόντων και 14 κιλοβατώρες ενέργειας. Ενώ ανακυκλώνοντας 1 τόνο χαρτιού εξοικονομούνται: 17 δέντρα και 30.000 - 60.000 λίτρα νερού και μειώνεται κατά 95% η ατμοσφαιρική ρύπανση.


 Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM