| 

LIFE & STYLE

 TIPS

Ξεκόλλα από τον καναπέ!

7 συμβουλές για να νιώθεις και να είσαι υγιής.

Δευτέρα 04 Απρ 2011

Από: Βίκτωρ
"Νους υγιής εν σώματι υγιεί" έλεγαν οι Αρχαίοι Έλληνες! Ένα ρητό που ισχύει περισσότερο ίσως στις μέρες μας από ότι τότε, λόγω της καθιστικής ζωής που οι πλείστοι κάνουμε. Πραγματικά πολλές είναι οι φορές που όλοι μας νιώθουμε ότι έχουμε "σκουριάσει" σωματικά αλλά και πνευματικά. Ποτέ δε είναι αργά για αλλαγή. Σήκω πάνω από τον καναπέ, που βουλιάζεις παρέα με τα πατατάκια και τους ξηρούς καρπούς και επέλεξε μια δραστηριότητα που θα σε ζωντανέψει.

Οι πιο κάτω εισηγήσεις μπορούν να σε βοηθήσουν να ξυπνήσεις τον οργανισμό σου και να σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα και συνάμα πιο υγιής.

1. Μείωσε το άγχος
Στους γρήγορους ρυθμούς που  όλοι ζούμε σήμερα το άγχος πλέον είναι καθημερινά "σύντροφος" της ζωής μας. Το άγχος είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε το οποίο μας σκοτώνει σιγά-σιγά και αθόρυβα πολλές φορές. Μπορεί να μας οδηγήσει σε υπέρταση, πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα κ.α. Απόβαλε το άγχος και άλλαξε τρόπο σκέψης. Η ζωή είναι όμορφη και είναι κρίμα να χαραμίζεται μέσα το καθημερινό άγχος. Τίποτα στην ζωή δεν είναι πιο σημαντικό από την υγεία. Βάλε το καλά στο νου αυτό. Όταν έχεις την υγεία σου που είναι το σημαντικότερο αγαθό που έχουμε, τα πάντα μπορούν να γίνουν όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

2. Να κοιμάσαι περισσότερο
Δεν χρειάζεσαι γιατρό για να σου πει ότι πρέπει να συμπληρώνεις τουλάχιστον 7-8 ώρες ύπνου κάθε νύκτα. Ο ύπνος εκτός του ότι ξεκουράζει το σώμα, ξεκουράζει και το μυαλό. Ο ύπνος μπορεί να μειώσει το άγχος, την κατάθλιψη ακόμη και την παχυσαρκία.  Προσπάθησε να πηγαίνεις για ύπνο περίπου την ίδια ώρα κάθε νύκτα. Κλείσε την τηλεόραση, τον υπολογιστή και οτιδήποτε φέρνει φως στο δωμάτιο σου, τουλάχιστον μισή ώρα πριν ξαπλώσεις.  Μόνο έτσι μπορείς να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς ήσυχα.

3. Να κάνεις περισσότερο σεξ
Ναι, καλά άκουσες. Όσο και να μην το πιστεύεις το σεξ βοηθά πολύ στην υγεία, χαμηλώνει την πίεση, μειώνει την πιθανότητα καρδιακού εμφράγματος, βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα και γενικά μακραίνει την ζωή. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι άντρες που έχουν μια φυσιολογική σεξουαλική ζωή και κάνουν σεξ μερικές φορές την εβδομάδα έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι μακροβιότεροι από τους άλλους.

4. Να ελέγχεις την δίαιτα σου
Πρέπει να προσέξετε γενικά την δίαιτα σου, προσέχοντας αυτά που τρως καθημερινά. Από μόνος σου μπορείς να κάνεις μια αυτοσυγκράτηση και να μειώσεις τις ποσότητες φαγητού που τρως. Απόφυγε γενικά τα πολλά γλυκά ή αλμυρά και τα λιπαρά επίσης και τα έτοιμα φαγητά. Το φαγητό που μαγειρεύεται στο σπίτι είναι σίγουρα πιο υγιεινό.  Πρόσθεσε στη διατροφή σου, περισσότερα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα, πινόλια κ.α.). Γενικά βάλε κάποιο μέτρο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το "Παν μέτρον άριστον".

5. Εξάσκησε το μυαλό σου
Αγόρασε βιβλία και άρχισε διάβασμα. Το διάβασμα εκτός του ότι σε βοηθά να χαλαρώσεις, την ίδια ώρα εξασκείτε το μυαλό σου. Όπως συμβαίνει με τους μυς που πρέπει να τους εξασκούμε το ίδιο  ισχύει και για τα νεύρα του μυαλού μας, χρειάζονται εξάσκηση.

6. Άρχισε το περπάτημα και τη γυμναστική
Στην Κύπρο δυστυχώς χρησιμοποιούμε πολύ το αυτοκίνητο μας, ακόμη και στο κοντινό περίπτερο. Προσπάθησε να περπατάς περισσότερο. Ο καιρός στην Κύπρο είναι θαυμάσιος και μπορούμε άνετα να κάνουμε κάποιες δουλειές μας πηγαίνοντας με τα πόδια. Επίσης μπορείς να πηγαίνεις περπάτημα για 30 λεπτά έως και μια ώρα σε τακτική βάση το οποίο σε βοηθά στο να χάσεις βάρος και να σε κρατά σε φόρμα. Μερικές απλές ασκήσεις επίσης, που μπορείς να κάνεις στο σπίτι, καλό θα ήταν να τις υιοθετήσεις στην καθημερινότητα σου. Ένας αποτελεσματικός τρόπος σωματικής άσκησης, είναι η Γιόγκα η οποία βοηθά τόσο το σώμα όσο και το μυαλό.

7. Άρχισε ένα ατομικό ή ομαδικό σπορ
Η καλύτερη άσκηση είναι αυτή που σου προσφέρει συνάμα και διασκέδαση. Κάνε ένα ατομικό σπορ που σου αρέσει, ή μπες σε μια ομάδα, όπου εκεί θα κάνεις νέους φίλους, θα αθλείσθε και συνάμα θα σου ξεκουράζει το μυαλό αφού θα το διασκεδάζεις. Το ποδόσφαιρο, η πετόσφαιρα, η καλαθόσφαιρα, το water polo, κ.α. είναι ομαδικά παιγνίδια και πολύ εύκολα μπορείς να τα ακολουθήσεις.


 Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM