| 

LIFE & STYLE

 ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Ξεκίνησε να φοριέται πριν 160 χρόνια στην Αμερική..

...Σήμερα σε όλο τον κόσμο!

Τρίτη 07 Ιούν 2011

Από: Ταύρος
Ένα είναι ένδυμα για άνδρες και γυναίκες, που συνεχίζει να γράφει ιστορία και που πιστεύω θα συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμη. Το όνομα του Blue Jean!

Αν και το αρχικό ύφασμα με το οποίο κατασκευάστηκε δεν ήταν μπλε αλλά μπεζ, το μπλε χρώμα αγαπήθηκε και καθιερώθηκε περισσότερο από τα υπόλοιπα χρώματα.

Η ιστορία του Jean, ταυτίζεται απόλυτα με την ιστορία της ίδιας της Αμερικής και χάνεται πίσω στην εποχή της ανακάλυψης της από τον Χριστόφορο Κολόμβο. Τα πρώτα τζιν ήταν κατασκευασμένα από το ίδιο καραβόπανο που ήταν κατασκευασμένα και τα πανιά των πλοίων. Ήταν ένα ύφασμα από την Γένοβα της Ιταλίας, το οποίο οι μετανάστες, αποκαλούσαν "Τζένοαν" και λίγο αργότερα μετονομάστηκε σε "Τζιν".

Πρώτος που χρησιμοποίησε το σχετικό ύφασμα ήταν ο τότε νεαρός Λιβάι Στρος, ο οποίος ξεκίνησε γύρω στο 1850, από την Νέα Υόρκη με προορισμό την Καλιφόρνια μαζί με πολλούς νέους που αναζητούσαν χρυσό σε διάφορες περιοχές της Αμερικής.

Ο Λιβάι αρχικά πωλούσε το συγκεκριμένο ύφασμα στους χρυσοθήρες για να κατασκευάζουν σκηνές αλλά και καλύμματα για τα βαγόνια των αμαξών τους. Μετά σκέφτηκε να το χρησιμοποιήσει για την κατασκευή παντελονιών τα οποία θα ήταν ανθεκτικά στις συνθήκες τις άγριας Δύσης. Η ανθεκτικότητα των πρώτων τζιν, ενθουσίασε τους λαθροθήρες αλλά συνάμα τους δημιουργούσαν και προβλήματα όπως διάφορους ερεθισμούς στο δέρμα λόγο της σκληρότητας του υφάσματος.

Τότε ο Λιβάι αποφασίζει να αντικαταστήσει το σκληρό ύφασμα με ένα βαμβακερό, που θα ήταν εξίσου ανθεκτικό, αλλά και πιο μαλακό. Καταλήγει σε ένα Γαλλικό ύφασμα με διαγώνια ύφανση, που ονομαζόταν "Serge de Nimes" όπου αργότερα μετονομάστηκε στο γνωστό σε όλους μας "Ντένιμ".

Αυτά όσον αφορά το ύφασμα. Όσον αφορά τις τσέπες, αυτές ήταν μια επινόηση κάποιου εφευρετικού πελάτη του Λιβάι, ο οποίος σκέφτηκε για να μην σκίζονται, οι τσέπες των χρυσοθήρων να ράβονται με κόπιτσες (αυτά τα καρφάκια) που υπάρχουν και σήμερα. Η πέμπτη και μικρότερη τσέπη, προστέθηκε στο μπροστινό μέρος του παντελονιού και ήταν μια βολική θέση για τον αναπτήρα!

Στα πρώτα χρόνια το χρώμα των τζιν ήταν μπεζ και μετά το 1860 αντικαταστάθηκε από το μπλε, ένα χρώμα που σίγουρα λερωνόταν λιγότερο.

Από τους Λαθροθήρες της Αμερικής έγινε το ένδυμα  των εργατών, σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ αργότερα προς το τέλος της δεκαετίας του `50, έγινε το σύμβολο από όλους τους νέους της εποχής που το χρησιμοποίησαν σαν ένα τρόπο έκφρασης ενάντια στο κατεστημένο. Αργότερα, έκανε την εμφάνιση του και στα σαλόνια της Ευρώπης, χάριν στον Ιβ Σεν Λοράν όπου το 1970 το παρουσίασε για πρώτη φορά στις πασαρέλες του Παρισιού. Την ίδια εποχή φορέθηκε από τους Χίπις αλλά και όλους τους επαναστάτες της εποχής όπως τους ροκάδες, μόδα που συνεχίστηκε μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Από το 1990 και μετά είναι πλέον απαραίτητο για κάθε γκαρνταρόμπα και φοριέται από όλα τα κοινωνικά στρώματα και σε όλες τις περιπτώσεις από τις πιο casual εμφανίσεις μέχρι και τις πιο επίσημες.

Αναμφισβήτητα το Blue Jean είναι το μοναδικό ένδυμα που επηρέασε, αγαπήθηκε αλλά και αμφισβητήθηκε από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο...
 Μπορείς να σχολιάσεις το πιο πάνω άρθρο στο FORUM